Obama megépítené a mecsetet szeptember 11. helyszínén

Rendíthetetlen elkötelezettséggel kell képviselnünk a szabad vallásgyakorlás jogát - mondta az amerikai elnök. A 13 emeletes iszlám közösségi központot - benne a mecsettel - mindössze két háztömbnyire húznák fel a WTC romba dőlt ikertornyaitól. A republikánusok kegyeletsértő tervről beszélnek.

Barack Obama amerikai elnök támogatásáról biztosította azt a tervet, hogy New Yorkban mecsetet építsenek fel a 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadás helyszínénél - jelentette helyi idő szerint péntek este a CNN.

Az amerikai elnök először foglalt állást az ügyben egy, a Fehér Házban a muszlim böjti hónap, a ramadán tiszteletére adott díszvacsora alkalmából. Elismerve, hogy a helyszínválasztás kényes, Obama úgy fogalmazott, a muzulmán hívóknek ugyanúgy joguk van a vallásukat gyakorlásához, mint bárki másnak. Rendíthetetlen elkötelezettséggel kell képviselnünk a szabad vallásgyakorlás jogát - fűzte hozzá.

Az ügyről a republikánusoknak azonban merőben eltérő véleményük van. - Az elnök úr téved - próbálta meg sietve ízekre szedni Obama nyilatkozatát Peter King New York-i képviselő. - Nagyfokú érzéketlenségről és nemtörődömségről tesz tanúbizonyságot a helyi muzulmán közösség terve, hogy a központot a Ground Zero közelében építsék fel. Bár ehhez joguk van, most feleslegesen sértik meg azokat, akik oly sokat szenvedtek szeptember 11. miatt. A 13 emeletes épület mindössze két háztömbnyire lenne a Világkereskedelmi Központ (WTC) egykori ikertornyaitól, amelyekbe 2001. szeptember 11-én szállt bele az al-Kaida öngyilkos merénylői által irányított két utasszállító. Newt Gingrich volt republikánus képviselőházi elnök az iszlám győzelmi ünnepét látja a tervben, Sarah Palin volt alelnökjelölt pedig azt írta, az építkezés tőrdöfés mindazok szívébe, akik a terrortámadásban vesztették el hozzátartozóikat. Obama demokrata oldalon is fehér hollónak számít az építkezés támogatásával; rajta kívül eddig egyedül a független Michael Bloomberg New York-i polgármester állt ki nyíltam az elképzelés mellett. Eddig a Fehér Ház sem hallatta a hangját: egy korábbi szóvivői bejelentés szerint helyiérdekűnek tekintik az ügyet.

Ami azt illeti, helyi szinten forrnak is az indulatok. Ellenzők egy csoportja nemrég megpróbálta elérni, hogy nyilvánítsák műemlékké azt az épületet, amely a leendő iszlám központ helyén áll, ám kérelmüket az illetékes hatóságok elutasították, ami gyakorlatilag zöld jelzést adott az építkezésnek. A Cordoba Ház néven, 100 millió dollárból felhúzott épületben a mecset mellett helyet kapna egy 500 férőhelyes színházterem, egy előadóterem, egy uszoda, egy tornaterem, egy főzőiskola és egy étterem is. A terv mögött álló Cordoba Kezdeményezés nevű csoport szerdán elutasította David Patersonnak, New York állam kormányzójának a javaslatát, hogy a központot máshol, egy állami tulajdonban lévő telken építsék fel.

Ramadán az évforduló árnyékában

Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem - jegyzi meg az AP amerikai hírügynökség - hogy november 2., a félidős választások közeledtével Obama nem csak hogy címlapra kerül kijelentésével, de híre szerte a muzulmán világban visszangzik majd. A ramadán tiszteletére adott gyertyafényes pénteki vacsorán több mint 100 vendég hallgatta az elnök szavait, a szaúdi és az indonéziai nagykövet éltető tapsa pedig több-kevesebb garanciát jelent a pozitív fogadtatásra. A húzás ezért is merész: egy CNN-felmérésben a megkérdezett amerikaiak 70 százaléka ellenzi az iszlám központ megépítését, amelyet csak 29 százalékuk támogat - ezért, hogy a demokrata vezetők taktikusan hallgatnak.

De megosztja a vita szeptember 11. hivatalosan 2995 áldozatának hozzátartózóit is: egy részük szerint a mecset kegyeletsértő a halottakra nézvést, mások - igaz, kisebb részük - viszont elnézőbb. Jól érzékelteti a feszültséget, hogy több amerikai muzulmán szervezet pénteken védelmet, rendkívüli intézkedések bevezetését kérte a hatóságoktól a ramadán utolsó napjára. A szent hónap utolsó napja idén ugyanis éppen szeptember 11-re esik.

Ebédszünetet tartanak munkások a 2001. szeptember 11-i terrortámadással megsemmisített New York-i Világkereskedelmi Központ helyén folytatott építkezésen
New York, 2010. augusztus 14. Ebédszünetet tartanak munkások a 2001. szeptember 11-i terrortámadással megsemmisített New York-i Világkereskedelmi Központ helyén folytatott építkezésen 2010. augusztus 13-án. Ezen a napon Barack Obama amerikai elnök a mohamedán szent böjti hónap, a ramadán alkalmából adott díszvacsorán támogatásáról biztosította azt a tervet, hogy a New York-i Világkereskedelmi Központtól két háztömbnyire mecsetet építsenek. (MTI/AP/Mark Lennihan)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.