Obama még nem hívta fel Putyint

A hallgatás nem annak szól, hogy a vasárnapi oroszországi elnökválasztás után Washington ne tekintene várakozással az együttműködés elé – jelezte a Fehér Ház szóvivője.

Barack Obama amerikai elnök még nem hívta fel Vlagyimir Putyint azóta, hogy újból államfővé választották, de szándékában áll ezt tenni - közölte csütörtökön a Fehér Ház szóvivője.

Arra a kérdésre, hogy Obama hallgatása Putyinnak a hatalom csúcsára való visszatérése után vajon nem az amerikai-orosz kapcsolatok lehűlésének a jele-e, Jay Carney kijelentette, hogy a két ország továbbra is együttműködik az iráni helyzettel és más ügyekkel kapcsolatban. Biztos vagyok benne, hogy (az elnökök) beszélni fognak" - mondta Carney.

A Bush-korszakra jellemző fagyos viszony után az Obama-kormány külpolitikájának egyik kulcseleme volt az amerikai-orosz kapcsolatok újraindítása, és az amerikai elnök Putyin elődjével, a még hivatalban lévő Dmitrij Medvegyev elnökkel az elmúlt három év során jó munkakapcsolatot épített ki. Medvegyev államfői ciklusa alatt Putyin Oroszország miniszterelnöke volt. Carney szerint a Kremlben végbemenő váltás ellenére nem lesz változás a kétoldalú viszonyban.

„Nyilvánvaló, hogy várakozással tekintünk az Oroszországgal való együttműködés és közös munka elé azokban a kérdésekben, amelyekben egyetértünk, ez pedig független attól, hogy ki az elnök" - mondta Carney.

Hangsúlyozta hogy az amerikai politika nem személyi alapú, hanem a nemzeti érdekeken, valamint azokon a megállapodásokon alapul, amelyeket Washington el tud érni Moszkvával. Ide sorolta az Iránnal kapcsolatos megegyezést is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.