Obama másodszor is történelmet írna

Újabb történelmi lépésre készül Barack Obama. Afroamerikai igazságügyminisztert nevezne ki Eric Holder személyében. Magyar nevet visel majd a Fehér Ház költségvetési irodájának vezetője. Bill Clintonnak tisztáznia kell "homályosan átlátható" pénzügyeit, hogy felesége lehessen a külügyminiszter.

Eric Holder személyében az Egyesült Államok 82. igazságügyminisztere lesz egyben az első afroamerikai politikus is ezen a poszton. A mértékadó sajtó készpénznek veszi a kinevezést: Barack Obama felkérte kampányának 57 éves vezető igazságügyi tanácsadóját a tisztségre, aki előzetesen elvállalta azt.

Eric Holder
Eric Holder

Hátravan még az átvilágítása, illetve a megválasztott elnök republikánus támogatást is szeretne a megbízatáshoz. Előbbivel kapcsolatban az esetleges érdekkonfliktusra összpontosítanak - az Obama-csapat számára láthatóan elsőrendű szempont: a főbb kinevezettek ne legyenek "pályát módosító" lobbisták, magánérdekek kijáróemberei.

Amúgy a 2001-es Clinton-Bush fehér házi váltás idején Holder, mint Janet Reno igazságügyminiszter helyettese, alig két hétig ügyvezető főnök volt a tárca élén. Szemére vetik, hogy nem vitatta elég erélyesen Marc Rich, az adóelkerülő üzletember elnöki amnesztiáját, és maga is elismeri: nem foglalkozott eleget a kérdéssel.
 
Az igazságügyi tárca egyébként a polgárjogok legfőbb kormányzati őre - a színesbőrű Holder kinevezése ennyiben történelmileg sem jelentéktelen. A minisztériumot a Bush-időszakban számos bírálat érte, különösen a hazafias buzgalmáról elhíresült John Aschroft idején, aki bírálói szerint a terrorizmusellenes küzdelem örve alatt a szabadságjogokat ásta alá. Utódát, az azóta szintén távozott Alberto Gonzalest nemrég elmarasztalták, mert gondatlanul bánt titkos iratokkal.

A fő polgárjogi kérdés most egyébként a melegek jogegyenlősége, miután Kaliforniában népszavazáson döntöttek az egyneműek házasodási lehetősége ellen. Ennek szabályozása ugyan nem szövetségi hatáskör, de Obama várhatóan nyílttá és szabbadá teszi a homoszexuálisok katonai szolgálatát. Korábban a szexuális másság kizáró tényező volt; Bill Clinton idején vezették be a ma is élő "ne kérdezd, ne mondd meg" gyakorlatot, amely hallgatólagos beleegyezést ad a melegek felvételébe a hadsereghez.
 
Szintén afroamerikai - sőt Condoleezza Rice távozó külügyminiszter névrokona - a 44 éves Susan E. Rice, akit a nemzetbiztonsági tanácsadói poszt egyik fő esélyeseként emlegetnek. Államtitkárként az afrikai kérdések tartoztak hozzá a külügyminisztériumban.

E tárca vezetésére továbbra is Hillary Clinton neve forog a leggyakrabban - azzal az új elemmel, hogy Bill Clinton az átvilágítás részeként betekintést engedne egyelőre homályosan átlátható jövedelmi viszonyaiba. - Ha Obama Ms. Clintont választja, Mr. Clinton is jár hozzá - mondhatjuk: egyet fizet, kettőt kap - írja szerdai vezércikkében a The Washington Post, úgy vélve: ha a New York-i szenátornő a kormányba kerül, az országnak joga van tudni, férje honnan kapott százmilliókat elnöki könyvtára és alapítványa javára.

A CNN jelentése szerint Obama Tom Daschle volt szenátort kérte fel az egészégügyi miniszteri posztra. Kezdő szenátorként az ő stábját örökölte a Capitoliumon. Daschlének azonban, aki partner egy washingtoni ügyvédi irodában, fel kell számolnia kötődéseit, amelyek érdekkonfliktust jelentenének.
 
A Fehér Ház költségvetési irodáját a magyar nevű Peter Orszag vezetheti majd. A 40 éves szakember már az USA-ban született, Robert Rubin egykori pénzügyminiszter emberének tartják, korábban a Kongresszusnál töltött be hasonló tisztséget. Amúgy Rahm Emanuel fehér házi stábfőnök megnevezése óta nagy nevet nem erősítettek még meg az Obama-csapatban. A két háborút viselő, gazdasági válsággal is küszködő Amerika számára aligha szokványos idők a mostaniak, de ezzel együtt szokatlan, hogy a megválasztott elnök december előtt csapatot hirdessen. Obama közlése szerint lesz republikánus a kormányban.

A megbékélés jegyében a kongresszusi demokraták meghagyták bizottsági elnöki posztján Joe Lieberman szenátort, a demokrata Al Gore egykori alelnökjelötjét, aki előbb függetlenné vált, majd látványosan kiállt a republikánus John McCain elnökjelöltsége mellett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.