Obama letette az új esküt

A novemberben újraválasztott amerikai elnököt beiktatták, de a nagy – a 2009-esnél jóval szerényebb – ünnepséget hétfőn tartják.

Zártkörű ceremónián, helyi idő szerint még vasárnap déli 12 óra előtt beiktatták hivatalába Barack Obamát; az alkotmány szerint január 20-án ekkor jár le az amerikai elnökök mandátuma. Amely évben ez vasárnapra esik, a nagy beiktatási ünnepséget másnap, hétfőn tartják a washingtoni Capitoliumnál, a National Mallon összegyűlt nézősereg előtt. Ez idén egybevág Martin Luther King emléknapjával is. A tavaly novemberben újabb négy évre újraválasztott Obama a tiszteletes, fekete polgárjogi harcos egykori bibliája mellett példaképe, Abraham Lincoln szentírására is esküszik hétfőn.

A vasárnapi eskütétel John Roberts, a legfelső bíróság elnöke előtt a Fehér Házban két percet sem vett igénybe. Ezúttal nem követték el a négy évvel ezelőtti bakit, amikor is elvétették az eskü szövegét, így azt meg kellett ismételni. A szombatot az „első család” a szolgálat napjának szentelte; egy iskola felújításában véve részt.

A Mallra ezúttal 600-800 ezer főt várnak, ami mintegy a harmada lesz a 2009 januárjában, az első fekete bőrű amerikai elnök debütálásakor megjelent tömegnek. Mint a profi amerikaifutball-bajnokság februári döntője, a Super Bowl esetében is, ezúttal is számon tartják az amerikaiak, ki énekelheti a himnuszt, illetve a szintén hazafias Amerika, a csodálatost. Előbbi szerep Beyoncénak, utóbbi James Taylornak jut ezúttal.

„Obama, aki láthatóan őszült az elmúlt négy évben, bizonyos előnyöket mutathat fel, amint a bevándorlási reformot, a lőfegyver-korlátozást és az afganisztáni háború végét is magába foglaló programja végrehajtása elé néz. A közvéleménykutatások azt mutatják, az amerikaiak legalábbis csekély többségének támogatását élvezi, noha az újabb felmérések az ország folyamatosan éles pártpolitikai megosztottságát is megerősítik” – írta vasárnap a The New York Times. – A belpolitikában a legnagyobb közvetlen kihívást a költségvetési deficit jelenti Obama számára; a politikai csatározás már most is folyik – nyilatkozta lapunknak Balogh István Amerika-szakértő. A Magyar Külügyi Intézet tudományos segédmunkatársa szerint ebben a kérdésben a lényeg a költségvetés szerkezete. Vagyis az, hogy a demokrata pártiak és a republikánusok meg tudnak-e állapodni egy középutas megoldásban vagy sem; ez utóbbi esetben a 110 milliárd dolláros lefaragás automatikusan életbe lép, érintve a védelmi büdzsé szerkezetét is. –A másik fő kérdés az adósságplafoné, február-márciusra az USA a csőd közelébe juthat – mondta Balogh.

A világ arra is kíváncsi, hogyan veszi fel a versenyt az új Obama-adminisztráció az egyre jobban feltörekvő Kínával, milyen viszonyt alakít ki a fokozottan konszolidálódó Putyin-rendszerrel, mit lép a Szíriához hasonló válsággócokban, Iránnal szemben vagy a megrekedt közel-keleti békefolyamatban.

Obama az alkotmány szerint másodszor már nem választható újra. A minap, történészekkel találkozva feltűnő tájékozottságot árult el azzal kapcsolatban a résztvevők szerint, hogy milyen kihívásokkal szembesültek elődei a második elnöki ciklusukban, milyen kudarcokat vallottak. Bill Clinton második ciklusát a Lewinsky-affér, Ronald Reaganét az Irán-kontra ügy árnyékolta be, Richard Nixon pedig, az USA történelmében példátlanul, lemondásra kényszerült a Watergate-botrány miatt.

Posztján maradt a második Obama-adminisztrációban Joe Biden alelnök, ám mindhárom kulcstárca élén változások várhatók. Hillary Clinton külügyminiszter helyére John Kerry, a szenátus külügyi bizottságának demokrata elnöke kerülhet, míg Leon Panettát Chuck Hagel republikánus exszenátor válthatja a Pentagon élén. Jack Lew, a Fehér Ház távozó kabinetfőnöke Timothy Geithner utóda lesz a pénzügyek élén. Az amerikai politika folyamatos (újra)választási harc; gyakorlatilag a tavalyi elnökválasztás lecsengésével megkezdődött a helyezkedés 2016-ra. Tartotta magát, hogy Hillary Clinton mégis versenybe száll majd a demokraták oldalán. Igaz, egyesek előzőleg azt is kívánatosnak tartották volna, hogy Biden és Clinton 2013-ban egyszerűen helyet cseréjen az alelnöki, illetve a külügyminiszteri poszton. A republikánusoknál olyan, Amerikán kívül kevéssé ismert neveket is emlegetnek a 2016-os elnökjelöltséggel kapcsolatban, mint Rand Paul szenátor vagy Chris Christie, New Jersey állam népszerű kormányzója. Kettejük legutóbb a számos kisgyerek életét is kioltó connecticuti lövöldözés nyomán kiújult lőfegyver-szigorítási vita nyomán különböztek össze. Az amerikai jobboldal, miután a számára kedvezőtlen demográfiai trendek is szerepet játszottak tavalyi vereségében, nem akarja elveszíteni maradék hátországát, így a lőfegyvertartókat sem.

Obama vasárnap a beiktatási ceremónián. A világ kíváncsi
U.S President Barack Obama (L) takes the oath of office from U.S. Supreme Court Chief Justice John Roberts (R) as first lady Michelle Obama holds the bible and daughters Malia (3rd-L) and Sasha look on in the Blue Room of the White House in Washington, January 20, 2013. REUTERS/Larry Downing (UNITED STATES - Tags: POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.