Obama rendet tesz Bush után Latin-Amerikában

Az új elnök orvosolni kívánja, hogy szeptember 11-e után a Bush-kormány hátat fordított a kontinensnek. Útjának első állomásán a drogkartellekkel harcoló Calderón mexikói államfő mellett áll ki.

Észak (Kanada) és kelet (Európa) után délre, Latin-Amerikába vezet Barack Obama harmadik külföldi útja amerikai elnökként. Csütörtöktől másfél napon át Mexikóvárosban tartózkodik Felipe Calderón államfő vendégeként, majd a Trininad és Tobago-i Port of Spainbe, a kontinens ötödik csúcsértelezletére utazik tovább.

Az út egyik fő célja, hogy a Fehér Ház új fejezetet nyisson az Amerika-közi kapcsolatokban, amelyek az elmúlt nyolc évben, szeptember 11-e és a "terror elleni háború" nyomán háttérbe szorultak. "Túl könnyen elvonták a figyelmünket más fő céljaink, és nem vettük része: önnön haladásunk közvetlenül függ össze a haladással Amerika-szerte. Adminisztrációm elkötelezett, és új napot ígér. Szélesebb partnerséget újítunk, majd tartunk fent az Egyesült Államok és a félteke között..." - írta a térség 14 napilapjában megjelent, spanyolra és portugálra lefordított cikkében Obama, aki a CNN en Espanol tévécsatornának külön interjút is adott. "Nem azzal megy Trinidadba, hogy tervvel álljon elő a félteke számára. Az a szándéka: partnerként hallgassa meg kollégáit, vitázzon velük, odafigyeljen rájuk" - tette hozzá Jeffrey Dawidow, Obama különtanácsadója.

Az Amerika-csúcsra a térség 34, demokratikusan megválasztott vezetője hivatalos, köztük az USA-val konfrontatív radikális baloldali elnökök, így a venezuelai Hugo Chávez, a bolíviai Evo Morales vagy a nicaraguai Daniel Ortega. A régiót megosztó egyik kérdés Kuba, amelyet az OEA, az Amerikai Államok Szervezetének számos tagállama szívesen látna a közös tárgyalóasztalnál. Obama a csúcs elé időzítve enyhített a Havannát sújtó szankciókon, ám a 47 éve érvényben lévő általános kereskedelmi embargót nem számolta fel. Véleménycikkében az amerikai elnök is bizakodással tekint a szigetország meghívásának távlati lehetőségére, de addig is a "szabadság, az egyenlőség és az emberi jogok" ügyének kubai támogatására szólította fel a térség országait.

A csúcson Washington energetikai és éghajlatvédelmi együttműködést kezdeményez, várhatóan nem térhet azonban ki a gazdasági válság kirobbanása miatti dél-amerikai bírálatok elől. Mexikóban például a peso 25 százalékot veszített értékéből a dollárhoz képest az ősz óta, és a kétoldalú kapcsolatokat kereskedelmi nézeteltérés is nehezíti. Az USA - a NAFTA szabadkereskedelmi megállapodás szellemével ellentétesen - akadályozza a mexikói kamionosok működését a hatér északi oldalán, mire a déli szomszéd 2,4 milliárd dollárra rúgó büntetővámot vetett ki amerikai termékekre. A fő kérdést azonban, mint Hillary Clinton külügyminiszter pár héttel ezelőtti mexikói útján is, a drogkartellekkel szembeni harc, és általában a kábítószerkérdés jelenti a Calderón elnökkel folytatott megbeszéléseken. Vele Barack Obama harmadszor találkozik megválasztása óta.

Nemrég bejelentették: az USA további 700 millió dollárral segíti a mexikói határán kialakult áldatlan állapotok, a kartellek közötti fegyveres leszámolások megszüntetését. Clinton elismerte: az amerikaiak igénye a kábítószerre táplálja a drogüzletet. Mexikó elégedetlen azzal, hogy Amerikában könnyen be lehet szerezni a félautomata fegyvereket, amelyekkel a gyilkosságok 90 százalékát elkövetik. Ráadásul csak csordogál a pénz egyelőre a három évre 1,4 milliárd dolláros Merida-kezdeményezés révén, amellyel az USA a többi közt képzéssel és hadieszközökkel segíti Mexikót a kétirányú kábítószer-, fegyver-, és pénzcsempészet megfékezésében.

Mexican federal policemen patrol near the presidential residence Los Pinos, where U.S. President Barack Obama meets with Mexico's President Felipe Calderon during his visit, in Mexico City April 15, 2009. Obama will be in Mexico from April 16 to 17,
Mexican federal policemen patrol near the presidential residence Los Pinos, where U.S. President Barack Obama meets with Mexico's President Felipe Calderon during his visit, in Mexico City April 15, 2009. Obama will be in Mexico from April 16 to 17,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.