Obama kihátrál Mubarak mögül

Washington napok alatt jutott el odáig, hogy szakítson a nyilvánosság előtt hangoztatott semlegességével és kimondja a jelenlegi egyiptomi rezsim tarthatatlanságát.

Washington tárgyalásokat folytat Kairóval Hoszni Mubarak elnök azonnali távozásáról – adta hírül tegnap az amerikai sajtó meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. Az elképzelés szerint a hatalmat a nemrég kinevezett alelnök, Omár Szulejmán vezette kormánynak adná át, a hadsereg támogatása mellett. Az átmeneti kormányban továbbá a politikai erők széles spektruma kapna szerepet, beleértve a nyugaton idegenkedve fogadott Muzulmán Testvéreket is.

Az amerikai-egyiptomi egyeztetések több szinten zajlanak: Barack Obama elnök is beszélt egyiptomi kollégájával, Joe Biden alelnök a volt hírszerzési főnökként Washingtonban jól ismert Szulejmánnal  tárgyalt, Amerika első számú katonája, Mike Mullen tengernagy pedig az egyiptomi hadsereg vezetésével. Diplomáciai szinteken is folyamatosan egyeztetnek. Mullen egyben óva intett attól, hogy az Egyesült Államok megkurtítsa az észak-afrikai országnak juttatott évi több mint egymilliárd dolláros segélyt.

– Azt hiszem, ez az Obama-elnökség legfontosabb külpolitikai válsága – fogalmazott R. Nicholas Burns, a Bush-adminisztráció egyik vezető külügyi illetékese, volt diplomata. A helyzet képlékenységének megfelelően igazodott az amerikai álláspont is az elmúlt egy hétben. Obama kezdetben csak a reformok érdekében tett „konkrét lépésekre” szólította fel Mubarakot, nem foglalva állást egyes szereplőkkel szemben vagy mellett. Majd Washington már „demokratikus átmenetről” tett említést; igaz, általánosságban, megkerülve a „Ki vezesse az országot?” kérdést.

A kairói utcákon történtek szerdára arra késztették a Fehér Házat, hogy állást foglaljon Mubarak tévébeszéde kapcsán, amelyből az derült ki: csak a szeptemberi választásokkal egyidejűleg távozna a hatalomból. – A most az mostot (tegnapot) jelent, nem szeptembert! – tette világossá Robert Gibbs szóvivő, azonnali átmenetet sürgetve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.