Obama: Kadhafinak mennie kell

Csak a líbiai vezető távozásával érhető el a lakosság biztonságának helyreállítása, amire a NATO beavatkozása irányul – jelentette ki az amerikai elnök a G-8 csúcstalálkozóján.

Washington és Párizs teljes összhangban ítéli meg az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata révén megvalósított NATO-beavatkozást Líbiában. Erről biztosította Nicolas Sarkozy francia elnököt amerikai kollégája a G-8 konferenciáján Deauville-ban. A hét lefejlettebb országot és Oroszországot tömörítő klub által kiadott nyilatkozat szerint Kadhafinak nincsen helye a demokratikus Líbiában. A nyilatkozat tartalma Moszkva álláspontjának újabb finomítását jelenti. Oroszország ugyanis csupán tartózkodásával járult hozzá az ENSZ BT-ben a határozat elfogadásához, majd Vlagyiir Putyin kormányfő "keresztes hadjáratnak" nevezve kritizálta a NATO beavatkozását. Ezt Dmitrij Medvegyev elnök visszautasította. Orosz sajtóhírek szerint az orosz vezetésen belüli ellentét nyomán létrejött kopromisszum eredménye volt az orosz tartózkodás. Ezután az orosz külügyminisztérium többször is jelezte, hogy a NATO túllépett a civilek védelmét előirányzó határozaton, amikor Kadhafi hadiszállását is bombázta.

Obama és Sarkozy a G-8 csúcson
U.S. President Barack Obama (L) listens as France's President Nicolas Sarkozy speaks at a bilateral meeting on the sidelines of the G8 summit in Deauville May 27, 2011. REUTERS/Philippe Wojazer (FRANCE - Tags: POLITICS BUSINESS)

Az. hogy G-8 nyilatkozat líbiai részét is elfogadta Oroszország azt mutatja, hogy most ismét inkább a Putyinnal szemben óvatosan önálló politikai arculatra törekvő, a jövő évi elnökválasztásra készülő Medvegyev álláspontja érvényesült.

A G-8 szíriai eseményeket is kommentálta. A Basar Asszad elleni országos tiltakozásokkal szemben fellépő vezetést elítéli ugyan a szervezet, ám a halálos áldozatokkal és letartóztatásokkal járó beavatkozás folytatása esetén csupán "későbbi intézkedések" érvényesítését helyezte kilátásba a szervezet. Az óvatos megfogalmazás – a készülő nyialtkozatról hírt adó Reuters szerint – a Szíriával jó kapcsolatokat ápoló Oroszország fellépésének eredménye.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.