Obama ismét megígérte, hogy bezárja a guantánamói börtönt

Barack Obamát meglepte a guantánamói rabok éhségsztrájkja, és ismét kijelentette, hogy nincs szükség a fogolytábor fenntartására – többek között erről beszélt az amerikai elnök a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján.

Szíriában vegyi fegyvert vetettek be, de tisztázni kell, hogy ez pontosan hogyan történt - jelentette ki kedden a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján az amerikai elnök. Barack Obama nem zárta ki a katonai eszközök esetleges alkalmazását Damaszkusszal szemben. Közölte azt is, hogy felkérte a Pentagont, dolgozza ki a lehetséges lépéseket arra az esetre, ha bebizonyosodik, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszere valóban vegyi fegyvert alkalmazott.

Az elnök hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok a vegyi fegyverek kérdésétől függetlenül is mélyen elkötelezett amellett, hogy Szíriában sikerüljön elérni a rendezést.

Obama üdvözölte az Egyesült Államok és Oroszország között a bostoni robbantásos merénylet után létrejött terrorelhárítási együttműködést és „nagyon készségesnek” nevezte Moszkva magatartását. Elismerte ugyanakkor, hogy a két ország között még mindig él a sok évtizede kialakult bizalmatlanság. A nyomozással kapcsolatos bírálatokkal szemben az elnök védelmébe vette a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) és a belbiztonsági minisztériumot.

Obama elnök elismerte, hogy meglepte a guantánamói rabok éhségsztrájkja. Elmondta, hogy a börtönhatóságokat a fogva tartással kapcsolatos eljárások felülvizsgálására utasította. Az elnök megismételte azt az álláspontját, hogy nincs szükség a guantánamói fogolytábor fenntartására, és ígéretet tett rá, hogy újabb erőfeszítéseket tesz bezárása érdekében. Újfent hangot adott meggyőződésének, hogy a szövetségi polgári bíróságok rendszere alkalmas a megfelelő igazságszolgáltatásra a terrorizmussal vádolt személyek esetében.

Rámutatott, hogy a március 1-jén életbe lépett automatikus költségvetési megszorítások lelassították az amerikai gazdaságot és munkahelyek elvesztéséhez vezettek. Obama hangsúlyozta, kormányzata előre figyelmeztetett, milyen következményei lehetnek annak, ha nem sikerül kompromisszumra jutni a kiadások szelektív csökkentésének kérdésében. Hozzátette, hogy folytatja a párbeszédet a kongresszusi republikánusokkal egy lehetséges deficitcsökkentő megállapodásról.

Az elnök egyértelművé tette, hogy nem mondott le a fegyvertartás korlátozásáról és kifejezte reményét, hogy a kongresszus meg fogja szavazni a bevándorlásra vonatkozó jogszabályok átfogó reformját.

Obama „nagy gesztusnak” nevezte, hogy Jason Collins kosárlabdázó a nyilvánosság előtt vállalta homoszexualitását, amire az észak-amerikai profi ligák történetében még nem volt példa. Az üggyel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek nemcsak toleranciát érdemelnek, hanem teljes egyenlőséget is az „amerikai családban”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.