Obama ismét a térképteremben a fogadta a dalai lámát

Barack Obama amerikai elnök - a kínai tiltakozás ellenére - pénteken fogadta a washingtoni Fehér Házban a dalai lámát.

Barack Obama és az Egyesült Államokban előadó körúton tartózkodó tibeti vallási vezető találkozójának helyszíne nem a külföldi állami vezetők fogadására szolgáló ovális iroda volt, hanem - miként 2010-ben és 2011-ben is - az úgynevezett térképtermében. A megbeszélést zárt ajtók mögött tartották.

Obama azért nem az ovális irodában fogadta a dalai lámát, mert ezzel valamennyire csökkenti a találkozó jelentőségét. Erre pedig feltehetően azért van szükség, mert a kínai vezetés már a találkozó előtt tiltakozott az ellen, hogy az amerikai elnök fogadta a tibeti vallási vezetőt. Peking szerint a dalai láma szeparatista, és Tibet függetlenségéért harcol – a vallási viszont vezető azt állítja, hogy erről szó sincs, csak szélesebb körű autonómiát szeretne elérni a hivatalosan Kínához tartozó régió számára.

A Fehér Ház leszögezte, hogy nem támogatja Tibet függetlenedési törekvéseit, ám aggasztónak véli az emberi jogok helyzetét Kínában. A pekingi vezetést többször vádolták azzal, hogy korlátozza a politikai és vallási szabadságjogokat Tibetben. A két vezető legutóbb 2011-ben találkozott, Kína akkor is tiltakozott - írja a BBC.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.