Obama is a leszerelés mellett?

Leszerelési konferenciát tartanak márciusban a dollármilliárdokat megmozgató nemzetközi fegyverkereskedelem szabályozásáról, határozott hétfőn New Yorkban az ENSZ Közgyűlése. A tárgyalások júliusban az Egyesült Államok miatt szakadtak meg, az amerikai Nemzeti Fegyverszövetség ezúttal is biztos lobbizni fog a megállapodás ellen.

A tagállamok idén júliusban nem tudtak megállapodni az egyezményről, Barack Obama miatt. Az amerikai elnök ugyanis nagyon tartott attól, hogy ha támogatja a megállapodást, akkor Mitt Romneyval szemben könnyen vesztesként kerülhet ki a november 6-ai elnökválasztási küzdelemből.

Egy Glock 22-es revolver, a Batman-premier egyik gyilkos fegyvere. Józan ész kérdése
A Glock 22 pistol is seen at the Rocky Mountain Guns and Ammo store in Parker, Colorado July 24, 2012. The killing of 12 people at a midnight screening of the new Batman movie in the Denver suburb of Aurora may spark a fresh round of soul-searching on America's relationship with guns but few predict any real change in the law. REUTERS/Shannon Stapleton (UNITED STATES - Tags: CRIME LAW SOCIETY)

Obama újraválasztása után azonban úgy tűnik, változik a helyzet, a tagállamok március 18 – 28-án ülnek le újra New Yorkban. Az Argentína, Ausztrália, Costa Rica, Finnország, Japán, Kenya és Nagy-Britannia által előterjesztett határozatot 133 tagállam támogatta, 17 tartózkodott, ellene senki sem szavazott. Az USA is az évente 70 milliárd dollárt megmozgató nemzetközi fegyverkereskedelem szabályozására voksolt, pedig az Egyesült Államok a világ legnagyobb fegyverkereskedője: a kereskedelem negyven százalékáért felelős.

Az amerikai Nemzeti Fegyverszövetség (NRA) már a júliusi egyeztetések idején erőteljes lobbitevékenységet fejtett ki, és valószínűleg most sem maradnak tétlenek, írja a Reuters. Még az egész Egyesült Államokat megrázó december 14-ei mészárlás után sem vonultak vissza. A húsz éves Adam Lanza egy newtowni általános iskolában 26 embert ölt meg, köztük 20 öt és hét év közötti kisgyereket. A tragédia után még Obama és a demokrata képviselők is a fegyvertartás szigorításáról beszéltek, az NRA azonban határozottan kijelentette: nem a fegyvertilalom a megoldás, hanem a felfegyverzett tanárok. Tíz nappal a connecticuti iskolai lövöldéz után ismét egy olyan eset történt, ami muníciót adhat a fegyvertartást szigorítását sürgetőknek: négy önkéntes tűzoltóra lőttek rá a New York állambeli Websterben. Egy korábban gyilkosságért elítélt férfi felgyújtotta házát, majd lesből várt a tűzoltókra, kettőt közülük megölt.

Wayne LaPierre, az NRA alelnöke már júliusban is elmondta: nem támogatnak semmiféle megállapodást, amely a civil fegyvertartásra vonatkozik. Mindeközben az Obama-adminisztráció arról próbálja győzködni az ENSZ-megállapodást ellenzőket, hogy ennek semmi következménye sem lesz a fegyvertartásra vagy az országon belüli kereskedelemre, hiszen a megállapodás csak az exportra vonatkozna.

LaPierre júliusi beszéde után egyébként több szenátor és 130 kongresszusi képviselő levélben fejezte ki egyetértését az NRA álláspontjával. Az azonban nem világos, hogy a newtowni lövöldözés után ugyanekkora lendülettel elleneznek-e majd bármiféle szigorítást.

Egyelőre úgy tűnik, az USA támogatna egy olyan nemzetközi szerződést, amely az illegális fegyverkereskedelem visszaszorításához járulna hozzá, de meghagyná a tagállamok jogát arra, hogy határaikon belül hogyan szabályozzák a fegyvertartást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.