Obama hátországába szállítják a guantánamói foglyokat

Egy szinte teljesen kihasználatlan illinois-i létesítménybe, az USA területére kerülhet át a Guantánamón őrzött foglyok jó része – ez már az első években egymilliárd dollárt és háromezer állást hozhat az északi állam megroggyant gazdaságának.

Thomson, Illinois - a hatszáz lelkes amerikai falu szinte egyetlen tollvonással került fel a világtérképre. Mint még a keddre tervezett bejelentés előtt kiszivárgott, az Egyesült Államok az itteni, viszonylag új építésű börtönbe készül átszállítani a guantánamói támaszponton őrzöttek jó részét - akár száz főt is. Ehhez még a kongresszusnak is meg kell szavaznia, hogy a tárgyaláson kívül más okból is az Egyesült Államok területén lehessen tartani őket.

Thomson, 2009. december 15.
2009. november 16-i légi felvétel az Illinois állambeli Thomson börtönéről. A thomsoni fegyintézetbe szállítanak több olyan terroristagyanús foglyot, akit eddig a kubai Guantánamói-öbölben lévő amerikai haditengerészeti t
Thomson, 2009. december 15. 2009. november 16-i légi felvétel az Illinois állambeli Thomson börtönéről. A thomsoni fegyintézetbe szállítanak több olyan terroristagyanús foglyot, akit eddig a kubai Guantánamói-öbölben lévő amerikai haditengerészeti támaszpont börtöntáborában őriztek. (MTI/AP/Charles Rex Arbogast)

A chicagói sajtó már a napokban megszellőzte, hogy a szövetségi kormány megvásárolja az 1600 elítélt befogadására alkalmas létesítményt, ahol most alig 150 rab lézeng. Ennek oka, hogy Illinois anyagi okokból csak a 200 fős, alacsony biztonsági fokozatú részt használja, a többi le van zárva. A „supermax” rész megnyitásával, sőt további biztonsági fejlesztésével - ez akár fél évig is eltarthat a szakemberek szerint - a Mississippi folyó környéki térségben háromezer munkahely jöhet létre, és egymilliárd dollárt várnak az itteni gazdaságba. Nem csoda: Jerry Hebeler polgármester tárt karokkal várja a másutt rendszerint félelmekkel és kétségekkel fogadott guantánamói foglyokat.

A 15 épületből álló börtönkomplexum megvásárlása Barack Obama döntése volt. Az elnök, aki korábban éppen Illinois államot képviselte az amerikai szenátusban  – Thomson Chicagótól több száz kilométerre, az iowai határhoz közel esik –, kormányzati illetékesek után pár hete maga is elismerte: nem tudják a kitűzött időpontig, január második feléig bezárni a Bush-időszak jogsértéseinek jelképévé vált guantánamói fogolytábort. Obama idén januárban, első teljes elnöki munkanapján rendelte ezt el, egyéves határidővel. Miután világossá vált, hogy a külföld csak kevés foglyot fogad be, a támaszpont bezárása belföldi erőfeszítéssel lehetséges csak - összesen mintegy 220 őrizetes sorsát kell rendezni. Az egyes szövetségi államok ugyanakkor biztonsági okora hivatkozva eddig idegenkedtek a csoportos befogadástól. Másfelől amerikai (coloradói) "szupermax" börtönben ül a szeptember 11-i merényletek elítéltje, Zacarias Moussaoui, mint ahogyan manhattani cellájából indul majd bírái elé a magát a 2001-es terrortámadások értelmi szerzőjének nevező Hálid Sejk Mohammed is.

Az illinois-i áthelyezés a várakozásoknak megfelelően megosztja az amerikai politikusokat. Pat Quinn, az állam demokrata kormányzója és Richard Durbin, annak rangidős (és szintén demokrata) szenátora támogatja a tervet. Mark Kirk ottani republikánus képviselő viszont "szükségtelen kockázatnak" nevezte azt, míg Mitch McConnell, az ellenzéki párt szenátusi vezetője emlékeztetett: a kongresszus nemrég kétpárti egyetértéssel utasította el, hogy terroristákat tartósan az USA területére hozzanak be büntetésük letöltésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.