'Hagyják abba a politikai cirkuszt!' - mondta Obama

Az amerikai gazdaság élénkítését, elsősorban a munkahelyteremtést célozza a 447 milliárd dolláros törvényjavaslat-csomag, amelyet Obama terjesztett elő a kongresszus két házának együttes ülésén. Az elnöksége múlhat rajta.

"Az Amerikai Munkahelyek Törvényének célja egyszerű: többen jussanak újra álláshoz, a most is dolgozók zsebében pedig több pénz maradjon" - mondta (magyar idő szerint) péntekre virradóra Barack Obama. A kongresszus két házának együttes, rendkívüli ülésén az amerikai elnök 447 milliárd dolláros tervet jelentett be a nehéz helyzetben lévő gazdaság lendületbe hozására, és azon belül is a 9,1 százalékon stagnáló munkanélküliségi ráta csökkentésére.

Obama elnök megérkezik a Kongresszus közös ülésére
President Barack Obama arrives to address a joint session of the United States Congress on the subject of job creation on Capitol Hill in Washington, September 8, 2011. REUTERS/Kevin Lamarque (UNITED STATES)

Obama arra szólította fel a washingtoni törvényhozást: "hagyja abba a politikai cirkuszt, és tegyen már valamit a gazdaság megsegítésére", azaz fogadja el a javasolt csomagot. A számos lépés között szerepel a munkavállalók és a munkaadók járulékainak csökkentése, adóhitel a hosszabb ideje munkanélküliek javára és járadékuk kiterjesztése. Helyet kaptak a tervekben olyan klasszikus, "keynesiánus" élénkítőintézkedések is, mint - 80 milliárd dolláros ráfordítással - iskolák, autópályák, vasútvonalak és repülőterek felújítása.

Tizennégy hónappal a 2012-es elnökválasztások előtt a munkahelyteremtés kulcsfontosságú az Obama-kampány számára. Különösen, hogy a várakozások szerint az amerikai gazdaság nem javul már érdemben a kilábalás jelenlegi üteme mellett. Az elnök népszerűségi mutatója a nem pártelkötelezett szavazók körében 40 százalék alá csökkent a felmérések szerint.

A republikánusok vegyes, de inkább negatív reakcióval fogadták Obama szavait. - Az elnök által ma este felvázolt javaslatok megfontolásra érdemesek - hangoztatta John Boehner házelnök, akinek szerepe volt abban, hogy a Régi Nagy Párt elnökaspiránsainak szerda esti vitája miatt egy nappal elhalasztották Obama beszédét. Igy viszont az amerikaifutball-szezon nyitóestjére esett.

Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi vezetője szerint a beszéd "nem munkahelyteremtő, hanem újraválasztási terv". Úgy vélte: a Fehér Ház lakója csak régi politikáját bújtatta új köntösbe, hogy aztán szűk pártérdekek követésével vádolhassa meg azokat, akik nem nyújtanak neki segédkezet a nehéz gazdasági helyzetben. Michele Bachmann képviselőnő, a jobboldali radikális "teadélután" mozgalom által támogatott elnökaspiráns sajtóértekezletén azt mondta: nem a kormány, hanem a szabadpiaci, növekedésbarát politikák jelentik a megoldást a munkahelyteremtésben. De nem részletezte, mire gondolt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.