Obama halaszt

Nagyszabású beszédet tervezett szeptember 7-re Barack Obama amerikai elnök, amelyben az Egyesült Államokat sújtó gazdasági problémákra igyekezett volna megoldásokat nyújtani - ám a beszédet el kellett halasztani, mert ütközött a republikánusok elnökjelölti vitájával. Erre John Boehner, a kongresszus (republikánus) elnöke hívta fel a figyelmét levélben.

A republikánus vitát is élőben közvetíti a televízió, de így értelemszerűem mindenki Obamára lett volna kíváncsi. A republikánusok megkockáztatták, hogy az elnök szándékosan időzített erre a napra a beszédét, hogy ellopja előlük a showt. A Fehér Ház ezt természetesen tagadta, és jó szándéka jeléül egy nappal elhalasztotta Obama beszédét – szeptember 8-ára.

Ám kiderült, hogy ez sem valami szerencsés időzítés: az elnöknek így az amerikai futball-bajnokság nyitómeccsével kell majd versenyeznie, és igencsak kérdéses, mire lesznek inkább kíváncsiak az amerikaiak.

A beszédet egyébként a kongresszus és a szenátus összevont ülésén tartaná. Elemzők szerint nagy kérdés, mit tud az elnök bevetni a stagnáló gazdaság élénkítésére és a makacsul magas, 9 százalékos munkanélküliség leküzdése érdekében. Valószínűsítik egy, gazdagokat sújtó különadó kivetését és az infrastrukturális beruházások állami támogatását – ám a republikánusok egyiktől sem lesznek lelkesek.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.