Obama gratulált Netanjahunak

Barack Obama amerikai elnök telefonon gratulált Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek ahhoz, hogy pártja a legtöbb szavazatot kapta a parlamenti választásokon, és kifejezte az Egyesült Államok készségét arra, hogy együttműködjön a leendő izraeli kormánnyal - közölte hétfőn a Fehér Ház.

Obama megerősítette elkötelezettségét az Egyesült Államok és Izrael közötti mély és tartós viszony folytatása mellett, és megígérte, hogy szorosan együttműködik majd Izraellel a két ország közös törekvése, a közel-keleti béke és biztonság érdekében.

A két politikus közötti viszony az elmúlt négy év során nem volt harmonikusnak nevezhető. Ennek okai közé tartozik egyebek között, hogy Netanjahu kormánya a megszállt területeken létesült izraeli telepeken nem volt hajlandó fenntartani az építési moratóriumot az izraeli-palesztin tárgyalások 2010 szeptemberi, washingtoni újrakezdése nyomán, ami nagyban hozzájárult a folyamat kisiklásához. Obama a maga részéről azzal korbácsolta fel az indulatokat, hogy kijelentette: a rendezéshez az 1967-es határokat kell alapul venni, amelyek csak a két fél közös beleegyezése alapján módosíthatók.

A két vezető személyes kapcsolatát - noha az országaik közötti biztonsági együttműködés minden korábbinál szorosabbá vált - az is megterhelte, hogy Netanjahu kilátásba helyezte: Izrael kész akár egyedül is csapást mérni az atomhatalmi ambíciókkal gyanúsított Iránra. Elemzők szerint egy ilyen támadás esetén az Egyesült Államok óhatatlanul belesodródna a konfliktusba.

Netanjahu egyesült államokbeli látogatásai során több diplomáciai fricskát kapott Obamától, aki elnökké választása óta még egyszer sem látogatott el Izraelbe. Az izraeli kormányfő az amerikai elnökválasztási kampány idején hangsúlyozottan barátságosan fogadta az elnök republikánus kihívóját, Mitt Romneyt, aki egyebek mellett azt ígérte, hogy megválasztása esetén hivatalosan is Izrael fővárosaként ismeri el Jeruzsálemet.

A novemberben a Fehér Házba újraválasztott Barack Obama a jelek szerint nem tett le róla, hogy a második elnöki ciklusa alatt megpróbálja feltámasztani a közel-keleti békefolyamatot. John Kerry szenátor, az elnök jelöltje a külügyminiszteri posztra a kongresszusi meghallgatásán kijelentette, hogy bízik az izraeli-palesztin párbeszéd felélesztésében.

-A reményem az (...) azért imádkozom, hogy talán ez lehessen az a pillanat, amikor felújíthatjuk az erőfeszítéseket, hogy párbeszédre késztessük a feleket, és hogy más úton haladjunk, mint az elmúlt két évben - fogalmazott Kerry.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.