Obama garanciát vár az olajkitermelőktől

Az Egyesült Államokban a jövőben csak akkor engedélyezik a part menti olajkitermelést, ha szavatolják, hogy nem ismétlődik meg a mostanihoz hasonló, a Mexikói-öbölben történt környezetszennyezés - jelentette ki szombaton Barack Obama heti internetes üzenetében.

Az amerikai elnök közölte, hogy a mostani környezetszennyezés körülményeinek vizsgálatára létrehozott kétpárti vizsgálóbizottság hat hónapon belül jelentést terjeszt eléje. A testület megalakításának célja az, hogy vizsgálják a környezeti katasztrófa alapvető okait, egyben javaslatot tegyenek biztonsági és környezeti óvintézkedésekre egy hasonló szerencsétlenség megelőzése érdekében.

Elemzők szerint a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa által okozott, egyre növekvő környezeti és gazdasági károk súlyos politikai terhet jelentenek Obamának a kulcsfontosságú novemberi kongresszusi választások előtt. A Demokrata Párt esélyeit már amúgy is csökkenti a munkanélküliség kétszámjegyű mértéke miatt erősödő választói elégedetlenség.

Obama most hangoztatta, hogy az olajkatasztrófa kezdete óta vizsgálatok sorozatát rendelte el a Mexikói-öbölben, és tilalmat rendelt el újabb kitermelésekre, amíg a kérdés áttekintésére adott 30 napos határidő nem jár le. Mint mondta, kétpárti vizsgálóbizottságot állítanak fele a katasztrófa kivizsgálására: a héttagú testület vezetője Bob Graham volt demokrata szenátor és William Reilly, a republikánusok egykori környezetvédelmi főmegbízottja lesz. Hat hónap áll majd rendelkezésükre a vizsgálathoz.

Az elnök hangoztatta ugyanakkor, hogy folytatni kell a hazai olaj- és gázforrások kiaknázását, mert ezek az amerikai szénhidrogén-kitermelés 30 százalékát adják. A Mexikói-öböl jelentős szerepet játszhat energiaellátásunk jövőjének a biztosításában - tette hozzá Obama.

Olajfeldolgozó hajó Louisiana partjainál. Ide kerül az a szivárgó olaj, amit a BP-nek sikerült egy vészvezetékbe terelnie. visszaszerzett
The Discoverer Enterprise drill ship uses a flare to burn natural gas and oil from an insertion pipe connected to the broken oil well under the surface at the BP oil spill site, approximately 42 miles off the coast of Louisiana May 22, 2010. U.S. President Barack Obama on Saturday blamed the massive Gulf of Mexico oil spill on "a breakdown of responsibility" at energy giant BP as he officially unveiled a commission to investigate the disaster. REUTERS/Sean Gardner
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.