Obama fogadja a dalai lámát

Peking már fel is szólította az amerikai elnököt, hogy mondja le a szombatra tervezett megbeszélést, mert az káros lehet az amerikai-kínai kapcsolatokra.

A kínai külügyminisztérium honlapján szombaton közzétett közleményében Hung Lej (Hong Lei) szóvivő úgy fogalmazott: „határozottan ellenezzünk, hogy a dalai láma bármiféle módon találkozzon magas rangú kormányhivatalnokokkal". Hung szerint Kína arra szólította fel az Egyesült Államokat, hogy „mielőbb vonja vissza Obama döntését a dalai lámával való találkozásról, s ne tegyen semmi olyat, amivel beavatkozna Kína belügyeibe vagy kárt okozna a kínai-amerikai kapcsolatoknak".

2011-ben Washingtonban
The Dalai Lama speaks standing before a painting of George Washington, after a meeting with members of Congress in the Capitol in Washington July 7, 2011. At left are Democratic House leader Nancy Pelosi and Speaker of the House John Boehner. REUTERS/Kevin Lamarque (UNITED STATES - Tags: POLITICS RELIGION)

Washingtonban pénteken jelentették be, hogy Obama fogadja a Tibet szellemi vezetőjének számító dalai lámát, s elsősorban a tibeti helyzetről folytat vele eszmecserét, hasonlóan a csaknem egy évvel korábban megtartott találkozójukon.

A zárt ajtók mögötti fehér házi megbeszélést félórásra tervezik. Washingtoni források szerint Obama szorgalmazni fogja a párbeszédet a dalai láma képviselői és a kínai kormány között a meglévő nézeteltérések rendezése érdekében. Az amerikai elnök emellett várhatóan támogatásáról biztosítja Tibet sajátos vallási, kulturális és nyelvi identitásának megóvását, s a tibetiek emberi jogainak szavatolását.

Pekingben viszont szakadárnak bélyegzik meg a dalai lámát, aki állításuk szerint támogatja Tibet függetlenségének erőszakkal történő kivívását. A Nobel-békedíjas dalai láma cáfolja ezeket a vádakat, s azt hangoztatja, békés átmenetet akar elérni az autonómiába a himalájai térség számára, amelyet Kína ural vaskézzel 1950 óta, amikor csapatai bevonultak Tibetbe.

Obama először 2010 februárjában találkozott a dalai lámával, s ez a fehér házi látogatás akkor is éles reakciót váltott ki Peking részéről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.