Obama felére csökkentené a nukleáris robbanófejek számát

Felére csökkentené az 5500-ra tehető amerikai nukleáris robbanótöltetek számát Barack Obama amerikai elnök – írta a keddi New York Daily News című lap.

Az újságot egy névtelenséget kérő vezető kormányzati tisztségviselő tájékoztatta arról, hogy Obama milyen mértékben szándékozik csökkenteni az Egyesült Államok atomfegyverkészletét. A tisztségviselő szerint Obama példát kíván mutatni az atomhatalmaknak, valamint azon országoknak, amelyek atomfegyver megszerzésére törekednek. Obama fegyverzetcsökkentési elképzeléseit élesen bírálják a a konzervatív héják.  Az adminisztráció a kritikákat azzal hárítja el, hogy a csökkentések után is elegendő robbanófej maradna bármilyen fenyegetés elhárításához. A lap szerint Obama már egyeztetett Robert Gates védelmi miniszterrel arról, hogy milyen ütemben lehetne végrehajtani a csökkentést.

A The New York Times az előző nap közölt cikket arról, hogy az Obama-kormány több ezerrel csökkenteni tervezi atomarzenáljában a fegyverek számát. Az újság névtelenséget kérő vezető fehér házi tisztviselők alapján arról számolt be, hogy Obama a végső döntések meghozatalára készül az új amerikai nukleáris stratégiát illetően; a tervek szerint a Bush-kormány több fegyverfejlesztési kezdeményezését törlik.

A formálódóban levő új nukleáris stratégia - amelyről több mint féltucat egyeztetés folyt a Fehér Ház úgynevezett szituációs termében - egyebek között rögzíti: az Egyesült Államok nem fejleszt atomfegyvereket. Az újság úgy tudja, háttéregyeztetések zajlottak a szövetségesekkel arról, hogy az Egyesült Államok kivonná harcászati atomfegyvereit Európából, amelyek a lap szerint "feltehetően" Németországban, Olaszországban, Belgiumban, Törökországban és Hollandiában vannak. Amerikai érvelés szerint az atomfegyverek Európában inkább politikai biztosítékként szolgálnak, nem nyújtanak tényleges védelmet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.