Kína és Oroszország vétózott az ENSZ BT-ben

Nem fogadják el a Szíriát elítélő határozatot, hiába jöttek hírek újabb vérengzésről, és fejezte ki mély rosszallását Obama elnök is, aki nem sokkal korábban távozásra szólította fel Aszad szír államfőt, mert "kimondhatatlanul rosszul bánik népével". A franciák nem adják fel a megoldáskeresést, a vérengzés egyelőre folytatódik.

Megvétózta Kína és Oroszország az Arab Liga és a nyugati országok által támogatott béketervezetet az ENSZ biztonsági tanácsában, mely lemondásra szólította fel Bas al-Aszad szír elnököt, és elítélte volna a szíriai felkelés vérbe fojtását is.

A szíria szabad hadsereg támogatói tegnap éjszaka szintén a homszi mészárlás miatt tüntettek
Supporters of the Free Syrian Army (FSA) chant slogans during a protest in Reef Damascus, north of Damascus, early February 4, 2012, against Syrian President Bashar al-Assad's forces attacking the town of Homs. More than 200 people were killed in shelling by Syrian forces in the city of Homs, activists said on Saturday, as the U.N. Security Council prepared to vote on a draft resolution backing an Arab call for Assad to give up power. REUTERS/Stringer (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)

A két állandó tagország a tanácsban visszautasította a megoldási tervet annak ellenére is, hogy nem sokkal korábban maga az amerikai elnök is elítélte a szíriai erőszakot, és újabb jelentések jöttek arról, hogy a szír biztonságiak újabb 55 embert öltek meg Homszban. A 13 többi tag elfogadta a javaslatot.

Susan Rice amerikai nagykövet, félretéve a szokásos diplomáciai udvariasságot, kijelentette: megundorodott az orosz és a kínai vétótól, és minden további vérontás miatt az oroszok és kínaiak lesznek felelősek. Mohamed Loulicski, az egyetlen BT-tag arab ország, Marokkó ENSZ-nagykövete mély sajnálkozásának és csalódottságának adott hangot az orosz–kínai együttes vétó miatt.

Diplomáciai források szerint a szavazásnál Peking Moszkvához igazodott, amely szerint a szombaton megbuktatott BT-határozattervezet egy damaszkuszi "rendszerváltásra" tett kísérlet volt. Szíriai Oroszország fontos szövetségese és fegyverexportjának felvevőpiaca.

Október óta másodszor fordult elő, hogy Oroszország és Kína kettős vétót gyakorolt. Akkor a két ország egy európai szövegezésű határozattervezet elfogadását hiúsította meg, amely elítélte volna Szíriát, és újabb szankciókat helyezett volna kilátásba.

Obama elítélte Aszadot

A szír kormány tagadja, az aktivisták viszont újból megerősítették: kormányerők tegnap tankokkal és aknavetőkkel bombázták Homsz városát, több mint 260 ember halálát okozva. Az emberi jogi aktivisták szerint még sosem volt ekkora mészárlás a városban, amely ellen a kormány teljes offenzívát indított. A BBC szerint a kormány viszont minderre csak annyit reagált: a történet nem több, mint az ellenzék propagandája.

Az amerikai elnök, Barack Obama élesen elítélte a Homsz elleni erőszakot az ENSZ mai értekezletén, melyet a szír helyzet ügyében tartanak. Az elnök azzal bírálta Bashar al-Aszad szír államfőt, hogy kimondhatatlanul rossz módon viszonyul saját állampolgáraihoz és felszólította arra, hogy távozzon, és tartsanak mihamarabb demokratikus választásokat az országban. Az ENSZ-szavazás végeredményét későbbre várják.

Az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov korábban azt mondta, a jelenlegi tervezet Moszkva számára elfogadhatatlan.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.