Obama és Medvegyev kész az együttműködésre

Barack Obama és Dmitrij Medvegyev keddi telefonbeszélgetésük során egyetértettek abban, hogy megállítják a két ország kapcsolatának "sodródását". Az orosz elnök kész egyenlő félként teljes mértékben együttműködni Washingtonnal az afganisztáni biztonság megteremtésében.

Barack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök keddi telefonbeszélgetésük során egyetértettek abban, hogy meg kell állítani a két ország kapcsolatainak "sodródását" - közölte a Fehér Ház. Előzőleg Szergej Lavrov orosz külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a két államfő - a világ régi és új vezető gazdasági hatalmait tömörítő G20 csoport vezetőinek találkozója  alkalmából - áprilisban Londonban várhatóan kétoldalú megbeszélést folytat egymással.

A moszkvai Kommerszant híradása szerint ezt megelőzően, márciusban az orosz fővárosba várják Hillary Clinton külügyminisztert. Barack Obama április 2-án indul európai útjára, melynek első állomása London lesz, ahol részt vesz a G20-ak találkozóján. Ez kíváló alkalom, hogy még Moszkva előtt személyesen megismerkedjen Dmitrij Medvegyev elnökkel. Ezt követően rész vesz a NATO megalapításának 60. ünnepi érfordulóján, melyet Strasbourg közelében a német-francia határon tartanak.

Pénteken Medvegyev Taskentben kijelentette, hogy Oroszország kész együttműködni az Egyesült Államokkal Afganisztán ügyében, beleértve az ott állomásozó külföldi erők utánpótlási útvonalainak kérdését is. Medvegyev hivatalos látogatást tett Üzbegisztánba, ahol vendéglátójával Iszlam Karimovval tartott közös sajtóértekezletet.

Az orosz államfő üdvözölte Barack Obama amerikai elnök döntését, hogy felülvizsgálja az Afganisztánnal kapcsolatos amerikai politikát. Hangoztatta, hogy egyenlő félként Moszkva kész teljes mértékben együttműködni Washingtonnal az afganisztáni biztonság megteremtésében. "Készek vagyunk a kooperációra a legbonyolultabb kérdésekben, így a nem katonai célú szállítmányok tranzitjában is" -  tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.