Obama és az abortusz

135 ezer nő halhatott meg világszerte, miután a Bush-kormányzat megvonta a támogatást az ENSZ családtervező programjától. Az abortusz-ellenes liga győzte meg erről. Obama visszafordítaná a doktrínát. Már támadják is emiatt.

Barack Obamára abortuszellenes amerikai fiatalok tömegei is szavaztak, mert elijesztette őket az abortuszellenes kampány túlzott radikalizmusa. A szélsőségesek azonban nem tanultak a kudarcból, és még tetézik is az eddigieket – írja Cristina Page a Huffington Postban.

Csak akkor szakítható meg a terhesség, ha az életveszély fennáll, vagyis a magzati anomália „összeegyeztethetetlen az élettel”.
Abortusz ellenes tüntetés a Washingtoni Legfelsőbb Bíróság épülete előtt

Obama személyében másodízben választottak Amerikában olyan elnököt, aki nem ellenzi a terhességmegszakítást (pontosabban harmadszor, mert az elsőt, Bill Clintont két ízben is megválasztották). Ennek ellenére demokrata párti elnök annyi szavazatot még nem kapott katolikusoktól és a fundamentalista protestáns szavazók fiatal nemzedékétől, mint Obama. Pedig az abortuszellenes tábor elsősorban erre a két csoportra támaszkodik. A változás annak tulajdonítható, hogy az Amerikában "életpárti"-nak nevezett abortuszellenes kampány vezetői a családtervezés minden formáját elítélik a puszta önmegtartóztatáson kívül.

Ennek az ideológiának egyik élharcosa a Népességkutató Intézet, amelynek fő tevékenysége, hogy a szegény országokban akadályozza a születésszabályozást. De Amerikában is tevékenyek, például máris támadják Obamát, amiért a megválasztott elnök ki akarja terjeszteni a társadalombiztosítást a fogamzásgátló szerekre, köztük a nemi aktus után alkalmazandókra is, amelyek a megtermékenyített petesejt beágyazódását akadályozzák meg.

A "döntéspárti" - azaz a magzat megtartásáról a döntést az anyára bízó abortuszpárti - oldal szerint ez segítség, például a nemi erőszak áldozatainak is, az életpártiak szerint viszont emberélet kioltása.

Kereszttűzben az ENSZ

Egy másik cikkében Cristina Page megemlíti, hogy a Népességkutató Intézet újabban Hillary Clintont kritizálja, amiért a leendő külügyminiszter lelkes támogatója az ENSZ Népesedési Programjának, az UNFPA-nak. A Bush-kormány éppen a Népességkutató Intézet közbenjárására vonta meg hét évvel ezelőtt a támogatást az ENSZ-programtól. Az intézet szerint ugyanis az UNFPA olyan kormányokat támogat – például Kínáét –, amelyek erőszakos eszközökkel igyekeznek csökkenteni a születésszámot. Az amerikai intézet a helyszínen azt tapasztalta, hogy börtönnel is büntetnek olyan asszonyokat, akik nem hajlandók alávetni magukat az abortusznak, ha az engedélyezett egyetlen gyermekük már megvan. 

Pedig az UNFPA nem szervez abortuszt, jegyzi meg Page. A családtervezésben viszont segít az ENSZ-szervezet - és ez nem tetszik az amerikai abortusz-elleneseknek. Pedig a népességtervezés Kínában felére csökkentette az abortuszok számát, mert a hatóságoknek alternatívát adott a kezébe az erőszakos egyke-politika mellé. A fanatikus "életpártiak" mégis meggyőzték a velük rokonszenvező Bush elnököt, vonja meg az anyagi támogatást az UNFPA-tól. A költségvetés megkurtítása miatt aztán az elmúlt években 135 ezer anya halt meg, 60 millió nem kívánt terhesség és 25 millió abortusz következett be - állítja Page.

Steven Mosher és Colin Mason, a Népességkutató Intézet vezetői tagadják, hogy Bush elnök az ő jelentésük nyomán döntött volna a támogatás megvonásáról. Colin Powell akkori külügyminiszter tényfeltáró csoportot küldött Kínába, és az megerősítette az Intézet jelentésében foglaltakat. Ezután született meg a döntés.

Az életpártiak szemében egyébként a túlnépesedés puszta mítosz. Ellenkezőleg, mondják, minden egyes elmaradó születés mérhető nemzetgazdasági kárral jár. Dennis M. Howard demográfus például kiszámította, hogy az elmúlt húsz évben végrehajtott ötvenmillió művi terhességmegszakítás 35 ezer milliárd dollár veszteséget okozott az Egyesült Államoknak. Howard egyébként azt állítja, jó előre megjövendölte a mai gazdasági válságot. Szerinte viszont nem adósságválság ez, hanem alulnépesedési válság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.