Obama engedményeitől tartanak Amerikában

"Obama problémája az lesz, hogy elkerülje az engedményeket, amelyek csak megerősítik az általa elítélt orosz képzeteket. A legnagyobb veszély a rakétavédelemben van.... A következő néhány hónap mutatja meg, hogy a robbanófejekről folytatott tárgyalások és a nyilvános diplomácia elegye hasznot hajt-e az alapvetőbb amerikai érdekeknek; az előjelek nem jók" - írja szerdai vezércikkében, az amerikai elnök moszkvai látogatását értékelve a The Washington Post

A vizit visszhangja az Egyesült Államokban alapvetően eltérő a hétfői Medvegyev-Obama találkozót követő, hasábjainkon is idézett orosz lapértékelésektől, amelyek inkább begatellizálták a Start-I megújításáról szóló előzetes egyezményt, és az USA afganisztáni műveleteihez nyújtott orosz tranzitútfelajánlást emelték ki.

Szokásos vitriolos stílusában von - negatív - mérleget a szerdai The Wall Street Journal, amely vezércikkének címében (Zavaró kezdet) eljátszik a Start-I szerződés nevével is. "Mielőtt azonban Nirvána idejétmúlttá tenné az amerikai nukleáris ernyőt, az adminisztráció világossá tehetne néhány részletet számunkra, egyszerű halandóknak."

Az USA legnagyobb példányszámú minőségi lapja, amely már a fegyverzetkorlátozási tárgyalások felújításának hírére riadót fújt, az amerikai-orosz egyezménytervek a mostaninál jóval szigorúbb nyilvános és szenátusi kontrollját sürgeti.

A WSJ vitatja az elnök állítását, miszerint az amerikai atomarzenál csökkenése kedvezően befolyásolhatja a fenyegetettséget. "Hívjanak bennünket realistáknak vagy akár cinikusoknak, de kétségünk van afelől, vajon Obama moszkvai szereplése számít-e egyáltalán az iráni és észak-koreai nukleáris ambíciók szempontjából. Ezek és más haramiák azért akarják a bombát, hogy saját hatalmukat vetítsék ki, nem pedig azért, hogy a miénkkel szemben védekezzenek."

A lap ebben visszhangozza Jon Kyl republikánus szenátor és Richard Perle neokonzervatív ideológus minapi, nagy hatású véleménycikkét, amelyben kifejtik: az Egyesült Államok elrettentő erejének visszafogása éppenhogy elősegíti az atomfegyverek terjedését. A szerzőpáros cikkére írt szerdai válaszában a Carnegie Alapítvány három vezető személyisége ellenben helyesli Obama moszvai fellépését, egyetért vele, hogy az USA-nak példát kell mutatnia, és sürgeti az átfogó atomcsendegyezmény (CTBT) amerikai ratifikációját még az atomsorompóegyezmény (NPT) jövő tavaszi, New York-i felülvizsgálati konferenciája előtt.

Obama és Medvegyev 2009.július 7-én
U.S. President Barack Obama and Russian President Dmitry Medvedev shake hands at the Parallel Business Summit at Manezh Exhibition Hall in Moscow, July 7, 2009. Obama said on Tuesday that Russia and the United States should promote transparency and the rule of law to ensure economic growth and investment. REUTERS/Jim Young (RUSSIA POLITICS IMAGES OF THE DAY BUSINESS) 2009-07-08.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.