Egymilliárd dolláros kampányt akar az elnök

Nem lepődött meg rajta senki, inkább csak az idő gyors lépteit jelzi: Barack Obama immár hivatalosan is 2012. novemberi újraválasztására készül. Az amerikai elnök hétfőn, támogatóinak szóló email-, illetve videóüzenetben jelentette be szándékát, "Velünk kezdődik" címmel.

- Mindig is tudtuk, hogy a tartós változás nem jön gyorsan vagy könnyen. Sohasem. De amint adminisztrációm és országszerte az emberek is az általunk elért haladás megvédéséért küzdenek, meg kell kezdenünk a mozgósítást 2012-re, már jóval azelőtt, hogy eljön számomra az idő az igazi kampánykezdetre - üzente híveinek Obama, aki négy évvel ezelőtt a "Változás" jelszavával szállt versenybe. Az elnök a jövő héten saját adománygyűjtő rendezvényére hivatalos Chicagóban. Mint megírtuk már, a "szeles város" ad otthont kampányközpontjának is, volt stábfőnök-helyettese, Jim Messina vezetésével.

Az elnök a korábban megszokotthoz képest valamivel korábban állt startvonalhoz, de csapata nem késlekedhet: a cél - az eddig példátlan - egymilliárd dolláros (186 milliárd Ft) álomhatár átlépése. 2008-ban Obama a kis adományokból összerakott, támogatói által befizetett kampánypénzekkel ért el sikert, és az összeg felét most is így akarják előteremteni. A másik felét a "felhajtóknak", a "bundlereknek" kellene összegyűjteniük. Az egyéni "adakozási" plafon egyébként 2500 dollár (466 ezer Ft) fejenként Amerikában. 2008 végére az Obama-kampány 750 millió dollárt gyűjtött 21 hónap alatt.

Az elnök támogatottsága jelenleg 50 százalék körüli, de ebből korai még érdemi következtetéseket levonni. Újraindulása bejelentésekor Bill Clinton és George W. Bush is rosszabbul állt, mégis mindketten nyertek másodszor is. Utóbbi apjának, idősebb George Bush elnöknek viszont - az öbölháború győzteseként - toronymagasan állt a népszerűsége, mégsem tudott újrázni 1992-ben. Obamának a Demokrata Párton belülről nem várható érdemi kihívója. Sok függ viszont attól, hogyan szűkül a kör a republikánusoknál (az előválasztási szezon a jövő év elején kezdődik.) A The Washington Post minapi rangsora szerint a legnépszerűbb három trónkövetelőjük Mitt Romney volt massachusettsi, illetve Tim Pawlenty korábbi minnesotai kormányzó, valamint Mike Huckabee, Arkansas egykori első embere. A 64 éves Romney nagy hátrányának tartották korábban saját államában végrehajtott egészségbiztosítási reformját; ez az Obamát is sújtó egyik legkényesebb kérdés. Ám egy friss felmérés szerint a radikális jobboldalon, a teadélután-mozgalom hívei között is Romney a legnépszerűbb elnökaspiráns. (Mégpedig kétszer akkora támogatottsággal, mint Sarah Palin; a volt alelnökjelölt és alaszkai kormányzónő esélyei egyre halványabbnak látszanak, ha egyáltalán indulna.)

A kampány leghangsúlyosabb kérdése várhatóan a gazdaság, a foglalkoztatás helyzete lesz: ez érdekli legjobban az amerikaiakat. Pénteki adat szerint a munkanélküliségi ráta, amely 8,8 százalékra esett vissza, kedvezőbb, mint az elmúlt két évben bármikor volt. Mégis magasnak számít, és a foglalkoztatás jelentős javulására nem is számítanak 2012 (és a kampány) vége előtt, ami sebezhetővé teszi Obamát ezen a területen.

Részlet az amerikai elnök honlapján elérhető videózünetből. 2012-ben újraindul
A screen capture image from a video announcement of U.S. President Barack Obama's 2012 re-election campaign that was launched on April 4, 2011. Obama, a Democrat who won a sweeping victory over Republican Senator John McCain in 2008 with a message of change, said in a low-key email to supporters that he was filing papers to start his re-election bid in a formal way. REUTERS/http://www.barackobama.com/ (UNITED STATES - Tags: POLITICS ELECTIONS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.