Obama elkerüli Putyint?

Moszkva nem kapott olyan jelzést Washingtonból, amely arra utal, hogy változna Barack Obama amerikai elnök jövő hónapban esedékes oroszországi utazása – közölte az orosz államfő szóvivője. Több forrás azonban tudni véli, hogy Obama elhalasztja találkozóját Putyinnal.

A washingtoni Fehér Ház a következő napokban jelenti be, hogy Barack Obama elnök elutazik-e szeptember elején Moszkvába, ahol orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal tárgyalna – közölte Jay Carney szóvivő.

A tervek szerint a két államfő a G20 csoport szentpétervári csúcstalálkozója előtt folytatna kétoldalú megbeszéléseket, ám az eszmecsere kérdésessé vált, miután a múlt héten egyéves ideiglenes menedéket kapott Oroszországtól Edward Snowden, az amerikai nemzetbiztonság lehallgatási titkainak kiszivárogtatója.

Az NBC amerikai tévécsatorna vasárnap arról számolt be, hogy a döntés valójában már meg is született: elhalasztják a vizitet, ha nem lesz változás az USA által körözött egykori ügynök ügyében. A Kommerszant című moszkvai napilap a washingtoni elnöki adminisztrációhoz közeli forrásra hivatkozva ugyancsak azt közölte, módosítják Obama szentpétervári programját.

Carney azonban egyelőre csak azt mondta, hogy még értékelik az államfői találkozó „hasznosságát”, Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov pedig kijelentette: semmilyen jelzést sem kaptak Washingtonból. A Kreml ezért az eredeti terveknek megfele­lően készül a programra.

Az Egyesült Államokban és az orosz sajtóban is folyamatosan mérlegelik, mennyire ártott meg Moszkva és Washington viszonyának a Snowden-ügy. Charles Schumer demokrata szenátor a CBS tévécsatorna egyik beszélgetős műsorában olyan „iskolai csibészhez” hasonlította Putyint, akit meg kell regulázni, különben újabb és újabb követelésekkel áll elő. Szerinte ezért Obamának nemcsak a tervezett kétoldalú megbeszélést kellene lemondania, hanem meg kellene próbálnia rábeszélni az USA szövetségeseit, hogy a G20 csúcstalálkozóját is helyezzék át Szentpétervárról máshova.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.