Obama dönt a halállistáról

Washingtonban minden héten videokonferencián dől el, éppen melyik terroristát likvidálják. Ha nem biztos, hogy civil áldozatok nélkül menni fog az akció, maga Barack Obama ad parancsot az akció elindítására.

Az afganisztáni al-Kaida második emberével végzett egy légitámadás kedden. A csapást az amerikaiak vezette NATO-erők hajtották végre a pakisztáni határ közelében, közlésük szerint a támadásnak civil áldozata nem volt. Sakhr al-Taifi a külföldi felkelőket irányította, és ő felelt a NATO-erők és szövetségeseik elleni támadásokért. Gyakran ingázott Afganisztán és Pakisztán között: parancsokat közvetített, fegyvereket és eszközöket szállított. Szakértők szerint az al-Kaida nagyrészt áttette székhelyét Pakisztánba, Afganisztánban már csak egy kisebb csoportjuk maradt.

Barack Obama. Ha az Egyesült Államokról van szó, nincs problémája az erőszakkal
U.S. President Barack Obama makes a speech about United States policy regarding the Middle East and North Africa at the State Department in Washington May 19, 2011. In his much-anticipated "Arab spring" speech, Obama will try to reset relations with the Middle East, but his outreach could falter amid Arab frustration over an uneven U.S. response to the region's revolts and his failure to advance Israeli-Palestinian peacemaking. REUTERS/Jason Reed (UNITED STATES - Tags: POLITICS)

Az elmúlt években Pakisztán északnyugati, törzsi területein számos al-Kaida-vezér veszítette életét légitámadásokban: az Egyesült Államok első számú eszköze lett ellenük a pilóta nélküli repülőgép. A The New York Times (NYT) tegnap terjedelmes elemzést közölt arról, hogy Barack Obama amerikai elnök saját maga hozza meg a végső döntést arról, hogy ki kerüljön fel a célpontok listájára, és a „kényes” esetekben a tűzparancsot is személyesen adja ki. Ez az esetek egyharmadában van így az amerikai napilap által megkérdezett illetékesek szerint.

A likvidálandó célpontok listájáról az ország nemzetbiztonsági vezetői döntenek, akik körülbelül hetente, videokonferencián tárgyalnak a „jelöltekről.” Ezután a nevek Obama elé kerülnek, aki tanácsadó segítségével meghozza a végső döntést. Azokban az esetekben, amikor nem biztos, hogy civil áldozatok nélkül is kivitelezhető az akció, az elnök maga dönt annak megindításáról is. A lap egyik forrása szerint sok olyan eset volt, amikor az utolsó pillanatban fújtak le egy támadást, mert a célpont egy épületben tartózkodott a családjával. Persze ez nem mindig szempont: amikor Bajtullah Mehszúdot, a pakisztáni tálibok vezetőjét ölték meg 2009-ben, nem volt akadály az sem, hogy felesége mellette volt. Tom Donilon, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója a NYT kérdésére azt válaszolta: Obamában az lepte meg legjobban, hogy „egyáltalán nincs problémája azzal, hogy erőszakot alkalmazzon az Egyesült Államok nevében.”

Az Obama-adminisztráción belül állítólag kemény viták folynak a pilóta nélküli repülőgépekkel (drónokkal) végrehajtott támadások áldozatairól, akik között gyakorta civilek is vannak. A jelenlegi amerikai álláspont szerint egyébként hadműveleti területen minden fegyverforgatásra alkalmas korban lévő férfi ellenségnek számít, amíg hírszerzési információk alapján „posztumusz” ártatlannak nem minősül – ezért, hogy a hivatalos statisztikák rendszerint kevesebb civil áldozatról tudnak a valódi számokhoz képest.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.