Obama Burmában

Jutalom a reformokért: amerikai elnök először jár a délkelet-ázsiai országban.

Baráti kéznyújtással jöttem – nyilatkozta Barack Obama amerikai elnök, amikor újraválasztása óta tett első külföldi körútján hétfőn Burmába érkezett. A látogatás történelmi, hiszen hivatalban lévő amerikai elnök még soha nem ment el a délkelet-ázsiai országba, fénypontja pedig az a beszéd volt, amelyet Obama a Ranguni Egyetemen tartott. Az egyetem Rangunban szimbolikus helyszín, 1988-ban ugyanis itt tört ki a demokráciapárti felkelés, amelyet vérbe fojtott a katonai junta. Azóta sok változás történt, és az amerikai elnök érezhető elégedettséggel nyugtázta is, hogy Burmában „a változás utáni vágyra reformprogram volt a válasz”. Méltatta azt a „figyelemre méltó utat”, amelyet a délkelet-ázsiai ország a demokrácia felé tett, de figyelmeztetett, hogy sok van még hátra. Obama egyébként mindössze hat órát tölt Burmában, és Nepjidába, a fővárosba sem látogatott el a Thein Szein elnökkel tartott találkozóhoz.

Az amerikai elnök útja többé-kevésbé jutalomnak számít a reformokért: Burmában a junta évtizedei után tavaly novemberben polgári kormány lépett hatalomra, és bár ezt a kormányt a hadsereg a kezében tartja, az ország mégiscsak elindult a reformok útján: az áprilisi választásokon az Aung Szan Szú Kjí vezette ellenzék bekerülhetett a parlamentbe, sok politikai foglyot szabadon engedtek, augusztusban pedig eltörölték a sajtócenzúrát is. A látogatás így több szempontból is szimbolikusnak számít. Egyrészt nyilván azért, mert Obama első külföldi körútjáról van szó, amióta november 6-án újraválasztották, másrészt pedig ott az amerikai külpolitikai fordulat, amelynek jegyében Obama tegnap Thaiföldön hangoztatta, hogy az Egyesült Államok „csendes-óceáni ország, és az is marad”.

Ennek ellenére akadnak, akik szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy Washington nem túl korán kerített-e sort az elnöki látogatásra, hiszen Burmában a kormány semmivel nem kötelezte el magát amellett, hogy folytatja a demokratikus reformokat. Obama talán erre gondolt, amikor az egyetemi beszédében azt mondta, „azokat a lángokat, amelyeket most látunk, nem szabad kioltani”. Utalt első, 2009. január 20-án tartott beiktatási beszédére is, amelyben azt mondta, az Egyesült Államok mindenki felé kinyújtja a karját, aki hajlandó engedni ökle szorításából.

Ami a demokráciát illeti, Burmának még tényleg sok van hátra. Noha amnesztiával éppen hétfőn szabadult ki egy csoport politikai fogoly, a hatvanhat börtönben lévő ellenzéki személyiség egyharmada még rács mögött marad, és nincs megoldva az a véres etnikai-vallási konfliktus sem, amely hónapok óta dúl a többségi buddhisták és az ENSZ szerint a világ egyik leginkább üldözött kisebbsége, a muzulmán rohingyák között Rakhine tartományban.

Obama és Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a rangooni Shwedagon Pagodában
U.S. President Barack Obama (front 2nd R) and Secretary of State Hillary Clinton (front R) tour the Shwedagon Pagoda in Yangon November 19, 2012. Obama became the first serving U.S. president to visit Myanmar on Monday, trying during a whirlwind six-hour trip to strike a balance between praising the government's progress in shaking off military rule and pressing for more reform. REUTERS/Jason Reed (MYANMAR - Tags: POLITICS PROFILE RELIGION TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.