Obama Burmába megy először

Az újra megválasztott amerikai elnök a Kambodzsában tartandó ASEAN-csúcs felé ejti útba a demokratikus reformokkal kacérkodó diktatúrát.

Újraválasztása után először Burmába utazik Barack Obama amerikai elnök – jelentette be csütörtök este a Fehér Ház. Obama a három országot érintő délkelet-ázsiai körútjának első helyszíneként megy el Burmába november 17-én; a katonai diktatúra vezetőjén, Thein Szein elnökön kívül találkozik a Nobel-békedíjas ellenzéki politikussal, Aung Szan Szú Kjível is.

Obama az első amerikai elnök, aki elmegy Burmába. Előtte külügyminisztere, a hivatalából nemsokára valószínűleg távozó Hillary Clinton volt a legmagasabb rangú politikai személyiség, aki az Egyesült Államok részéről tiszteletét tette Rangúnban. Az üzenet világos: Washington teljes mellszélességgel támogatja azokat a demokratikus reformokat, amelyekre a diktatúra szánta el magát az elmúlt hónapokban. Áprilisban mérföldkőnek számító választásokat tartottak, amelyeken Szú Kjí és pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért 42 másik tagja is bejutott a törvényhozásba, augusztusban pedig eltörölték a sajtócenzúrát is.

Az út nyilvánvaló célja nyomatékosítani azt a fordulatot, amelyet Obama hirdetett meg januárban, és amely szerint az Egyesült Államok külpolitikájának fókuszában ezután a Csendes-óceán, illetve Délkelet-Ázsia áll majd. Valószínű azonban, hogy az út ténye nem arat osztatlan sikert az emberi jogi szervezetek körében. A helyi hatóságok gyakorlatilag ölbe tett kézzel nézik a Burmában nemrég újra fellángolt a vallási-etnikai erőszakot, amelynek eddig 140 halálos áldozata van az ország nyugati vidékén többségben lévő buddhisták és a muzulmán rohingyák között.

Az út egyébként szakítás a hagyományokkal, az elmúlt évtizedekben kialakult etikett szerint ugyanis a mindenkori megválasztott amerikai elnök első külföldi útja Kanadába vezet. 1981 óta minden elnök így is tett, az egyedüli kivétel George W. Bush volt, aki egy deklaráltan üzenetnek szánt gesztussal először Mexikó akkori elnökének, Vicente Foxnak a ranchára rándult le (a látogatást azóta is cowboy-csúcsként emlegetik az Egyesült Államokban). Obama egyébként tiszteletben tartotta a hagyományt, amikor négy éve először megválasztották. Novemberi útját Burma és Thaiföld után Kambodzsában, az ASEAN-csúcson fejezi be, amelyen Kína, Japán és Oroszország is ott lesz.

A házi őrizet feloldása után egyre több nyugati politikus találkozhatott Szú Kjível. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter 2011 decemberében látogatott el hozzá Rangúnba
U.S. Secretary of State Hillary Clinton (L) hugs Myanmar's pro-democracy leader Aung San Suu Kyi as they meet at Suu Kyi's house in Yangon December 2, 2011. Clinton held a final meeting with Suu Kyi on Friday as she wrapped up a landmark visit to Myanmar which saw the new civilian government pledge to forge ahead with political reforms and re-engage with the world community. REUTERS/Soe Zeya Tun (MYANMAR - Tags: POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.