Obama betiltaná a támadófegyvereket

Az amerikai elnök a 27 áldozatot követelő connecticuti tragédia nyomán akarja újra életbe léptetni a 2004-ben feloldott tilalmat. Ez az első eset, hogy konkrét fegyverkorlátozási rendelet mellett száll síkra. A fegyverlobbi szíve megszakadt, vezető szervezete, az NRA december 21-én tart nagyszabású sajtótájékoztatót.

A 27 ember életét követelő tragédia nyomán Barack Obama elnök újra életbe akarja léptetni a támadófegyverek tilalmáról szóló törvényt az Egyesült Államokban – jelezte kedden Jay Carney fehér házi szóvivő. Carney szerint Obama teljes mellszélességgel kiáll azért a törvénytervezetért, amelyet januárban Dianne Feinstein, a szenátus hírszerzési bizottságának demokrata vezetője fog benyújtani a törvényhozás két háza előtt. Az elnök szeretné, ha az új törvény korlátokat szabna a nagy kapacitású tölténytárak árusításának, és bezárná a kiskapukat is, vagyis hogy a szabályozást ne lehessen kijátszani mondjuk azzal, hogy valaki fegyverkiállításon szerez be egy egyébként tilalom alá eső eszközt.

Volt már törvény az Egyesült Államokban a támadófegyverek tilalmáról, de ezt 2004-ben eltörölték. Bár Obama az elnökválasztási kampányban jelezte, hogy támogatja a tilalmat, 2008-as első győzelme óta ez az első eset, hogy konkrét intézkedéshez adja a nevét. Feinstein korábban arról beszélt, hogy amint legközelebb, januárban összeül a kongresszus, benyújtja a törvénytervezetet.

Az Egyesült Államokban a fegyverviselés a második alkotmánykiegészítés alapján minden amerikaiaknak járó jog, és időről időre, például a connecticutihoz hasonló vérengzések után kemény viták tárgya is. Pénteken a connecticuti Newtown egyik általános iskolájában egy húszéves fiatalember, Adam Lanza meggyilkolt 26 embert, majd magával is végzett. Az egész országra sokként ható ámokfutás áldozatai közül húszan 6-7 éves gyerekek voltak; Lanza fő fegyvere egy .223 Bushmaster félautomata karabély volt, amely támadófegyverként 2004-ig a tilalom alatt volt az Egyesült Államokban.

A newtowni tragédia még olyanokat is gondolkodásra késztetett, akik korábban az amerikai fegyverlobbi fő képviselőiként szereztek maguknak hírnevet. Egyikük Nyugat-Virginia demokrata szenátora, Joe Manchin, aki az MSNBC egyik műsorában úgy nyilatkozott, hogy sok amerikaihoz hasonlóan ő is szeret vadászni, szereti a céllövészetet, de abból, ami Newtownban történt, nem lehet kihámozni semmiféle értelmet. „Beszélnünk kell a fegyverkorlátozásról” – mondta Manchin.

A szenátor az amerikai fegyverlobbi, a National Rifle Association (NRA) egyik fontos tagja, aki újraválasztásához jelentős támogatást is kapott a szervezettől. Korábban több fegyverpárti törvényt is megszavazott, most mégis arra szólította fel az NRA-t, hogy üljön le tárgyalni. "Itt az idő, hogy felelősségteljesen mozduljanak meg. És azt hiszem, meg is fognak” – mondta a szenátor.

Manchin megszólalásán túl az NRA sokáig hallgatott, és csak a Carney-féle keddi bejelentés után adott ki egy közleményt, amelyben jelezte, „megszakadt szívvel, mély megdöbbenéssel” értesült a connecticuti lövöldözésről. Az NRA kész az „értelmes hozzájárulásra” ahhoz, hogy ilyesmi soha többé ne fordulhasson elő” – szögezi le a közlemény, amely december 21-re nagyszabású sajtótájékoztatót hirdetett meg az ügyben. 

Talán az Obama-adminisztráció elszántságából érzett meg valamit, de az NRA igencsak megszeppentnek tűnik a korábban jellemző szólamaihoz és magatartásához képest: a newtownihoz hasonló tragédiák után inkább az a tipikus, hogy az NRA csendben várja, amíg elül a vihar. A négymillió tagot magáénak tudó szervezet Facebook-oldalát pénteken, az ámokfutás napján elérhetetlenné tették, és hiába a rengeteg interjúkérelem, az NRA vezetősége eddig egy megkeresésre sem válaszolt – írja a USA Today. (E hallgatás alól az egyik messzire visszhangzó kivétel a júliusi denveri lövöldözés volt, amikor James Holmes 12 ember életét követelő ámokfutásának másnapján egy NRA-tag így köszöntött rá a Twitterre: „Jó reggelt, lövöldözők! Boldog pénteket! Tervek a hétvégére?”)

Newtownban kedden a diákok visszatértek az iskolába. Az egyedüli kivétel a Sandy Hook, a pénteki ámokfutás helyszíne volt.

Barack Obama imádkozik az ámokfutás áldozataira emlékező decemberi szertartáson Newtown városában
U.S. President Barack Obama prays during a vigil held at Newtown High School for families of victims of the Sandy Hook Elementary School shooting in Newtown, Connecticut December 16, 2012. Obama is visiting Newtown High School to meet with the families of the victims and to thank first responders to the school shooting here that was one of the deadliest such incidents in the nation's history. REUTERS/Kevin Lamarque (UNITED STATES - Tags: POLITICS CRIME LAW EDUCATION)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.