Obama Berlinbe megy

Elnökként még nem járt a német fővárosban. Most a hírhedt Kennedy-beszéd, az „Ich bin ein Berliner” 50. évfordulójára érkezik.

Barack Obama amerikai elnök hivatalos látogatást tesz Berlinben júniusban - jelentette be pénteken a német kormány. Obama június 18-án érkezik kétnapos látogatásra a német fővárosba, ahol megbeszélést folytat Angela Merkel kancellárral és a német kormány más képviselőivel is - közölte Georg Streiter helyettes kormányszóvivő berlini tájékoztatóján.

Obama az első, 2008-as elnökválasztási kampánya alatt, egy európai úton több százezer ember előtt mondott beszédet Berlinben, de elnökként nem járt ott. Most az elődje, John F. Kennedy által a német fővárosban tartott híres beszéd, az „Ich bin ein Berliner” 50. évfordulóján megy el. Kennedy 1963. június 26-án, a Rathaus Schöneberg lépcsőzetére emelt pódiumon 450 ezer ember előtt szólalt meg, 22 hónappal a Berlini Fal megépítése után biztosítva Nyugat-Berlin lakóit az Egyesült Államok támogatásáról. Az egyelőre nem ismert, hogy Obama részt vesz-e a Kennedy-beszéd évfordulójára tervezett rendezvényeken.

Merkel már többször meghívta Berlinbe Obamát. Megfigyelők szerint az amerikai elnöki vizit hiánya nem jelent feszültséget vagy problémákat a német-amerikai viszonyban. Merkel többször tett hivatalos látogatást Obamánál, akitől 2011-ben átvehette az Elnöki Szabadság-érdemrendet, a legmagasabb amerikai polgári kitüntetést, 2009-ben pedig felszólalhatott a kongresszusban. Ebben a rendkívüli diplomáciai megtiszteltetésben a korábbi német kancellárok közül csak Konrad Adenauer részesült.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.