Obama békülne Iránnal

Az amerikai külügyminisztériumban már Obama megválasztása óta, azaz majdnem három hónapja fogalmaznak egy levelet, amely megnyithatja az utat az amerikai-iráni kapcsolatok enyhítése felé. A helyzet egyre sürgetőbb, mert Izrael már azt fontolgatja, lebombázza Teherán urándúsítóját, mielőtt az iszlám köztársaságnak saját atomfegyvere lesz.

Az iráni kormányzatnak szóló, békülékeny hangvételű levelet fogalmaznak a washingtoni külügyminisztérium illetékesei Barack Obama amerikai elnök nevében - írta a csütörtöki The Guardian, saját értesülésére hivatkozva.

A levél elsődleges célja, hogy megtörje az évtizedek óta szinte teljes diplomáciai hallgatást a két ország között, és végső soron lehetővé tegye, hogy az Obama-kormány képviselői az irániakkal találkozzanak személyesen is - írja a mértékadó baloldali lap.

A levélen szinte Obama megválasztása óta dolgoznak a washingtoni külügyminisztériumban. Eredetileg válasznak szánták Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök hosszú gratuláló levelére, amelyet november 6-án, két nappal Obama választási sikere után küldött az elnöknek.

Az ilyesfajta nyitás gyökeres változást jelentene a Bush-kormány politikájához képest, amely a Gonosz Tengelyének nevezett, a nemzetközi terrorizmus támogató országokhoz sorolta Teheránt és abszolút ellenségesen viselkedett vele szemben.

Több levél-verzió is készült

A Guardian szerint eddig legalább három változata készült el a levélnek, amelyben megnyugtatnák az iráni vezetőket: nem a rezsim elűzése a céljuk, hanem a viselkedésének bizonyos megváltoztatása. A megszólított az iráni nép volna, de a levelet közvetlenül Ali Khamenei ajatollahnak, az iráni nép legfőbb vezetőjének küldenék el - esetleg nyílt levélben tennék közzé.

Az egyik verzió szerint felhívják Irán figyelmét arra, hogy amennyiben abbahagyja a terroristák támogatását, a gazdasági szankciók megszüntetése révén sokkal magasabb életszínvonalat biztosíthatna az iráni népnek, mint amilyenre most lehetőség van. A mostani életszínvonal elmarad sok szomszédos országé mögött - pedig Irán jelentős gazdasági potenciállal bír, és komoly ásványkincs-készlete, egyebek mellett óriási földgázlelőhelyei vannak.

A levelet most nézi át Hillary Clinton új külügyminiszter csapata, és addig biztos nem küldik el, míg ez a folyamat véget nem ér - jegyzi meg a lap. Barack Obama hétfői interjújában az Al Arabiya televíziós csatornán mindenesetre már utalt arra, hogy barátságosabban fognak viselkedni Iránnal szemben.

Ahmadinezsád elnök azt mondta szerdán, hogy kíváncsi, mit ajánl az Obama-kormányzat. „Meghallgatjuk a javaslatokat, elolvassuk a levelet, és a komoly kezdeményezéseknek örülni fogunk," mondta. Ahmadinezsád, aki idén nyárom ismét elindul az elnöki pozícióért, azt mondta, nem világos, hogy Obamáék csak taktikáznak-e, vagy komolyan gondolják a változást.

Izrael már élesíti a bombákat

Az amerikai enyhülés érzékeny időszakban jöhet: egyre többen valószínűsítik, hogy ha Irán nem hagy fel az urándúsítással - ami Teherán szerint atomerőművekhez termel fűtőelemeket, de a nyugat szerint fegyverkezéshez kell -, akkor Izrael egyoldalúan úgy dönt, lebombázza a dúsító létesítményeket.

Ahmadinezsád elnök korábban Izrael elpusztítására szólította fel a muzulmán világot, Izrael tehát némi joggal érzi fenyegetve magát. Más hasonló esetekben bevetették már a légierőt: megesett már, hogy nukleáris létesítményeket bombáztak. 1981 nyarán egy nyolc F-16-osból álló kötelék lebombázta az Osirak atomerőművet Irakban. Az a létesítmény alkalmas volt arra, hogy bombákban is használható plutóniumot állítson elő.

Most is hasonló a gond, azzal a különbséggel, hogy Irán nyíltan vállalja, uránt dúsít, és esze ágában sincs leállítani a programot. Ezt Ahmadinezsád elnök sajtó-főtanácsadója újfent megerősítette ezen a héten, mondván, „ezen a vitán már túl vagyunk."

A Bush-kormányzat utolsó időszakában egyébként Washington állandó képviseleted akart nyitni Teheránban - az ilyen irányú tervek azonban megfeneklettek, részben az orosz-grúz konfliktus miatt átrendeződő erőforrások miatt, részben a republikánusok jobbszárnyának ellenállása miatt.

Hadrendben a legjobb diplomaták

Obama, aki az ilyen diplomáciát közvetlenül felügyeli, az USA legtapasztaltabb és legsikeresebb diplomatáit küldi a térségbe. Iránnal az a Dennis Ross foglalkozik majd, aki Bill Clinton idején a közel-keleti béketárgyalásokat is vezette. A nemrég kinevezett George Mitchell foglalkozik majd a Közel-Kelettel, és a boszniai béke-megállapodást tető alá hozó Richard Holbrooke irányítja a Pakisztán és Afganisztán felé irányuló amerikai kapcsolatokat.

Irán nem valami lelkes Ross személyét illetően. Az ajatollah eszméihez nagyon közel álló Kayhan nevű lap cionista lobbistának titulálta a diplomatát.

Helyi elemzők szerint Teheránban csak olyan javaslatot vesznek majd komolyan, amelyben az USA betonbiztos garanciákat kínál, hogy nem tör a rezsim megbuktatására, valamint hogy a szankcióknak is véget vet.

Mahmúd Ahmedinezsád az iráni parlamentben csütörtökön
Mahmúd Ahmedinezsád az iráni parlamentben csütörtökön
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.