Obama Ausztráliában

Ázsiai és csendes-óceáni látogatásának első állomására, Ausztráliába érkezett szerdán az amerikai elnök. Washington figyelmeztette is Pekinget, meg nem is.Barack Obama Hawaiiból érkezett Canberrába. Honoluluban az amerikai elnök részt vett az ázsiai-csendes óceáni gazdasági együttműködési fórum (APEC) csúcstalálkozóján.

Barack Obama ausztráliai látogatása másfél napos lesz. Ez idő alatt találkozik a szigetország miniszterelnökével és beszédet mond az ausztrál parlamentben. Julia Gillard ausztrál kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján Obama bejelentette, hogy 2012-tő 250 amerikai haditengerészt vezényelnek Ausztráliába, ellensúlyozandó Kína katonai terjeszkedését, de az Egyesült Államok nem akar félelmet kelteni Pekingben a döntéssel - és főleg nem kizárni Kínát szövetségesei köréből. Az amerikai kontingens létszámát összesen 2500 főre emelik a elkövetkező években. Azt ausztrál és amerikai részről is hangsúlyozták, hogy a katonai jelenlét nem lesz állandó: Gillard a maga részéről úgy vélte, Pekingnek el kell fogadnia azt a felelősséget, amelyik világhatalmi statuszával jár.

Obama most első ízben jár Ausztráliában elnöki mandátuma alatt. Útját kétszer is elhalasztotta: először az egészségügyi törvénycsomag parlamenti szavazása, másodszor pedig a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa miatt.

Barack Obama és Julia Gillard tavaly Ausztráliában. Irány a Távol-Kelet
U.S. President Barack Obama and Australian Prime Minister Julia Gillard walk into a joint news conference at Parliment House in Canberra, Australia, November 16, 2011. REUTERS/Larry Downing (AUSTRALIA - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.