Obama amnesztiát adna az illegális bevándorlóknak

Amerikát megosztja, hogy mit kezdjen az illegálisan az országban dolgozó milliókkal a gazdasági válság, a 10 százalékos ráta felé tartó munkanélküliség közepette. Egyikük ráadásul az elnök nagynénje; kitoloncolási ügye az igazságszolgáltatás tesztje.

Mexikói kertész, salvadori vízvezetékszerelő, brazil takarítónő és szobafestők - ezek a mindennapos példák lapunk washingtoni irodája környékén. Becslések szerint mintegy tizenkétmillióan élnek, és hétmillióan dolgoznak megfelelő papírok nélkül az Egyesült Államokban. Háromnegyedük latin-amerikai. Keddre a két nagy amerikai szakszervezeti tömörülés, az AFL-CIO és a Change to Win megállapodott a bevándorlásról kialakított közös álláspontjukról. Lényege: támogatják a Barack Obama elnök által felvetett elképzelést az országban jogcím nélkül élők státuszának rendezésére, de ellenzik az ideiglenes munkavállalási vízummal érkező vendégmunkásoknak az államokba csábítását. Ez utóbbit pártolják viszont a munkáltatók – közölte az USA kereskedelmi kamarája.

A gazdasági válság elmélyülésével párhuzamosan világlik ki az ideiglenes vízumok hátulütője: ezek nem a munkavállaló személyéhez, hanem a munkáltatóhoz kapcsolódnak, és amint a dolgozó elveszíti állását (újat pedig nem talál), családjával együtt kitoloncolhatóvá válik. Tipikus ilyen csoport az indiai számítógépes szakembereké. A pozíciók rögzítése annál is égetőbb, mivel Barack Obama elnök közölte: idén rendezni kívánja a jogcím nélkül letelepedettek helyzetét. George W. Bush elnök tavalyelőtt sikertelenül rugaszkodott ennek neki; a szövetségi szabályozás híján az egyes államok azóta 206, a bevándorlásra vonatkozó jogszabályt hoztak.

A recesszió hivatalos kezdete, 2007 decembere óta közben több mint ötmillió álláshely szűnt meg az országban. Így bőven vannak, akik ellenzik a bevándorlási amnesztiát. – A jelenlegi gazdasági válságban az amerikaiak nem engedhetik meg, hogy még több munkahelyet veszítsenek az illegális dolgozók javára – mondta Steve King republikánus képviselő

A törvénytelen bevándorlás mikéntjének csaknem mindennapos példája egy 56 éves asszony amerikai kálváriája. Ugyan nem latin-amerikai, viszont történetesen az elnök nagynénje. A kenyai Zeituni Onyango immár hosszú évek óta húzódó kitoloncolási ügye nemcsak jogi, de morális teszt is az amerikai igazságszolgáltatás számára. Az illetékes bevándorlási bíró korábban kétszer is elrendelte Barack Obama apja féltesvérének visszaküldését, a minap azonban újabb 10 hónap haladékot adott az asszonynak: a következő meghallgatást jövő februárra tűzte ki.

Az egészségügyi tanácsadóként dolgozó, és egy bostoni szociális lakásban élő nagynénit a londoni The Times „ásta elő” Obama Álmok apámtól című könyve alapján, amelyben részletesen ír kenyai rokonságáról is. Onyango kilenc évvel ezelőtt érkezett az államokba ideiglenes vízummal, elkísérve fiát - Barack Obama unokatestvérét -, aki Bostonba került főiskolára. Két évvel később azonban menekültstátuszért folyamodott a kenyai politikai erőszakra, és törzsük, a luók üldöztetésére hivatkozva. Ezt elutasították. A választási kampányban kisebb szenzációként röppent fel a hír, hogy a demokrata elnökjelölt közeli rokona törvénytelenül él Amerikában.

Obama akkor, és azóta is minél távolabb tartja magát az ügytől, kerülni igyekezve a látszatot is, hogy befolyásolni kívánja az igazságszolgáltatást. Ezzel együtt vannak, akiknek így is gyanús a nagynéninek adott egérút. - Ha a jog érvényesülne ebben az ügyben, Zeituni Onyangót már régen kitoloncolták volna - állítja William Gheen, az Amerikaiak a Törvényes Bevándorlásért civil szervezet vezetője. Az elnök dilemmáját Rush Limbaugh konzervatív rádiókommentátor, a republikánusok ügyeletes hangja találóan fogalmazta meg. "Az elnök azt mondta, hadd érvényesüljön a jog. Szívtelen.... Vehetne neki lakást, (állandó itt tartózkodásra jogosító) zöld kártyát, elvégre ő az elnök. Ha azonban ezt teszi, megsérti az amerikai jogot."
 
Az Álmok apámtól-ban egy igen szerteágazó, ám nagyon is megosztott kenyai rokonság képe bontakozik ki. Obama, csecsemőkorát nem számítva, vér szerinti apjával is csak egyszer, 10 évesen találkozott. Az elnök egy kenyai féltestvérétől, akivel egy fehér házi forrás szerint Obama húsz éve nem is beszélt, a múlt héten megtagadták a brit vízumot, miután Samson Obama korábban hamis nevet adott meg a hatóságoknak, amikor nemi erőszak kísérletével gyanúsították meg. Az afrikai rokonokat egy szélsőségesnek tartott amerikai szerző, Jerome Corsi megpróbálta a választási kampányban a helyszínen is felhasználni Obama ellen, de a kenyai hatóságok rövidre zárták a kérdést: amint Nairobiba érkezett, kiutasították, és visszafordították.
 
A drogkartellekkel összefüggő erőszak mellett a bevándorlás az amerikai-mexikói kapcsolatok egyik fő kérdése is, márpedig Obama csütörtökön Felipe Calderón elnök vendégeként tárgyal Mexikóvárosban, mielőtt Trinidad és Tobagóba, az Amerika-csúcsra utazna tovább. Számottevő bevándorlócsoportot, a politikailag viszont zömükben a republikánusok felé hajló kubai amerikaiakat érinti a Havannával kapcsolatos egyes szankciók enyhítése. Obama a várakozásoknak megfelelően, a csúcs elé időzítve jelentette be: feloldja a családlátogatás céljával a szigetországba látogatók utazási és pénzköltési korlátozásait. Eddig háromévente legfeljebb egyszer utazhattak a rokonok. A Fehér Ház egyben megnyitja az amerikai távközlési vállalatok előtt a kubai piaci lehetőségeket. A nyitás nem érinti az 1962 óta érvényben lévő általános kereskedelmi embargót.

El Salvador-i bevándorlók kitoloncolás előtt Texasban
El Salvador-i bevándorlók kitoloncolás előtt Texasban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.