Obama: vége a milliomosok adókedvezményeinek

Kevesebbet költeni, közben több adót szedni - ez az amerikai elnök adósságcsökkentő programjának lényege. A szociális kiadásokból lefaragnak, ám ami a legfontosabb: vége a Bush-korszak gazdagoknak kedvező adórendszerének.

Legfeljebb tizenkét év alatt, négyezermilliárd dollárral csökkentené az államadósságot az amerikai elnök. A hiány idén a GDP 10,9 százaléka. Barack Obama ezt 2015-re mintegy 2,5 százalékra faragná le.

Obama belép - és megszorításokat jelent be
U.S. President Barack Obama arrives to deliver a speech on U.S. fiscal and budgetary deficit policy at the George Washington University in Washington, April 13, 2011. Obama has proposed cutting ballooning U.S. budget deficits by $4 trillion over 12 years and called for talks with Democratic and Republican lawmakers to address the worsening fiscal woes. REUTERS/Jason Reed (UNITED STATES - Tags: POLITICS BUSINESS IMAGES OF THE DAY)

Az elnöknek a fővárosi George Washington Egyetemen szerdán ismertetett tervének középpontjában a közkiadások csökkentése és az adóbevételek növelése áll. A négyezermilliárdos cél felét fedezné a Pentagont, valamint az idősek és a szegények egészségügyi ellátását (a Medicare-t és a Medicaid-et) is érintő kiadáscsökkentés. Ezer-ezermilliárdot pedig adóbevételekből, illetve az USA mérséklődő adósságterhéből fakadó alacsonyabb hitelkamatokból nyernének.

Az adóemelés jelentős része valójában a jómódúak még a Bush-időszakból származó adókedvezményének megszüntetéséből fakad; Obama ezt egyszer még meghosszabbította. – Nem engedhetjük meg az ezermilliárd dolláros adókedvezményt a milliomosoknak és milliárdosoknak. Nem vagyok hajlandó ezt még egyszer meghosszabbítani. Reformokat kell végrehajtanunk ahhoz, hogy megfeleljünk a fiskális kihívásnak. Mindannyiunknak áldozatokat kell hoznunk. De nem kell feláldoznunk az Amerikát, amelyben hiszünk – hangoztatta az elnök.

A képviselőházban többségben lévő republikánusok jóval komolyabb hiánycsökkentést akarnak, de adóemelés nélkül. - Nagyon szomorú és sajnálatos ez - kommentálta Obama beszédét "deficitfelelősük", Paul Ryan, hozzátéve: az elnök "ahelyett, hogy hidakat építene, kutakat mérgez."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.