Obama adós még az áttöréssel

Barack Obama átfogóan újrafogalmazta az amerikai külpolitikát, megkísérelte azt is újradefiniálni, ahogyan az Egyesült Államok a világot szemléli, de mindez sebezhető, és eddig inkább várakozásokat keltett, semmint stratégiai áttöréseket eredményezett volna – így értékeli a 44. elnök első évét Zbigniew Brzezinski.

Az amerikai politológusok doyenje, egykori nemzetbiztonsági tanácsadó a Foreign Affairs folyóirat hasábjain megjelent cikkében egyben úgy véli: Obama megérdemelte a Nobel békedíjat, mégpedig a többi közt az iszlám világgal ápolt kapcsolatok új alapokra helyezéséért, elkötelezettségéért az amerikai atomarzenál csökkentésére, valamint azért, mert partnerként kezeli Kínát és javítja az amerikai–orosz kapcsolatokat.

Brzezinski szerint Obamának igen nehéz lesz a dolga a mandátumából hátralévő három évben. A politológus úgy véli: Obama előtt három nagy külpolitikai próbatétel áll. Az első az izraeli–palesztin békefolyamatban való előrelépés. Brzezinski szerint ugyan „nem divatos ezt mondani”, de az iszlám világban az USA-val szembeni ellenségesség hátterében is ez a viszály áll.

A második Irán. Itt az (amerikai) „keményvonalasoknak” észben kell tartaniuk: ha akár az USA, akár Izrael megtámadja Teheránt, úgy a következmények oroszlánrészét Amerikának kell állnia – az iraki és afganisztáni erőivel szembeni iráni megtorlástól a megugró olajárig.

Az utolsó ilyen terület pedig Afganisztán, ahol ugyan Obama feladni látszik az ideologikus célokat, mint a modern demokrácia építése, de továbbra is igen óvatosnak kell lenni, nehogy az afgánok és a pakisztániak a nyugati gyarmatosítás újabb epizódját lássák az ottani amerikai katonai szerepvállalásban.

Obama félrelép a világűrben?
Obama csillagának pályáját kémleli?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.