Obama a túlélésért küzd?

Az amerikai elnök és kihívója, a republikánus Mitt Romney csütörtök este ugyanabban az államban, ugyanakkor tartott gazdasági programbeszédet.

Mindketten Ohióban léptek színpadra, Romney az eredeti tervek szerint néhány perccel később kezdett volna, de sietve előrehozták a kezdést, hogy ne előzze meg az elnök. A két jelölt között már hetek óta hajszálnyi a különbség a közvélemény-kutatások szerint. A beszédek helyszínéül Ohiót választották, amely egy kulcsfontosságú északi állam: republikánus jelölt soha nem tudott még úgy győzni ez az állam támogatása nélkül. Négy évvel ezelőtt Obama nyert itt.

A demokrata elnök folytatta korábbi taktikáját, és beszédében éles határvonalat igyekezett húzni saját és kihívója gazdasági elképzelései közé. Hangsúlyozta: a Romney által javasolt adó- és kiadáscsökkentés, a szociális juttatások megnyirbálása visszavetné a gazdasági fejlődést. Azt is elismerte azonban, hogy Amerika még nem lábalt ki a válságból, további munkára van szükség. A New York Times riportere úgy jellemezte Obamát: olyan hevesen beszélt, mint aki végre rájött, hogy politikai túléléséért kampányol. Obama a beszéddel az amerikai sajtó szerint az elmúlt hetek hibákkal teli, kissé „leült” kampányát is újra akarta indítani. Ezúttal ő „szólta el” magát: egy beszédében azt mondta, az „amerikai privát szféra köszöni, jól van”, amit azonnal az orra alá dörgöltek a republikánusok. A kijelentésért a magyar idő szerint csütörtök éjjel elmondott beszédében is bocsánatot kért.

Romney beszédében azzal támadott: Obama sok szépet mond, de nem váltja be ígéreteit, hiszen eddig sem vezette ki Amerikát a gazdasági válságból. „Amit tesz és amit mond az nem mindig egy és ugyanaz” – mondta Romney, aki szerint az elnök nem tett eleget a munkahelyteremtésért, és kritizálta az egészségbiztosítási reformot, a gazdaságélénkítő csomagot és azt is, hogy elhalasztotta a döntést a Kanadát és a Mexikói-öböt összekötő olajvezeték megépítéséről. „Idehozom azt az olajat” – mondta.

Elemzők szerint Obama a clevelandi előadással a kissé leült kampányt is fel akarta rázni
U.S. President Barack Obama speaks at a campaign event at Cuyahoga Community College in Cleveland, Ohio June 14, 2012. REUTERS/Kevin Lamarque (UNITED STATES - Tags: ELECTIONS POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.