Obama a CIA-ra bízza Afganisztánt

Kabulban a papírformával ellentétben nem az amerikai diplomaták vagy a katonai parancsnokok tartják elsődlegesen a kapcsolatot Hamid Karzai afgán elnökkel, hanem a CIA helyi kirendeltségének főnöke - jelentette kedden a Wall Street Journal.

A kémfőnökről a lap csak annyit árul el, hogy az ötvenes éveiben járó volt tengerészgyalogos, akit a hírszerző szakmában a Pók néven emlegetnek. Szerepe különösen azután vált fontossá a Karzai elnökkel folytatott párbeszédben, hogy Washington leváltotta a másik olyan embert, aki szót tudott érteni vele: Stanley McChrystal tábornokot, az Afganisztánban harcoló amerikai erők addigi parancsnokát.

A lap úgy tudja, hogy Washington áprilisban a Pókot kérte fel Karzai lecsillapítására, amikor az kikelt a nyugati szövetségesek ellen. A Wall Street Journalnek névtelenül nyilatkozó illetékesek elmondták, hogy a CIA és a külügyminisztérium képviselői korábban többször is összeszólalkoztak Kabulban az Afganisztánban követendő politikát illetően. A nézeteltérések miatt Karl Eikenberry kabuli amerikai nagykövet tavaly ősszel megpróbálta megakadályozni, hogy a Pókot visszahelyezzék az általa korábban már vezetett afganisztáni hírszerzési csoport élére. Annak dacára is, hogy ismételt kinevezését maga Karzai kérelmezte.

Kabulba érkezése után Eikenberry eltiltotta a kémfőnököt az államfővel való közvetlen érintkezéstől, ám a Fehér Ház felülbírálta a nagykövetet. Májusi washingtoni látogatásakor az afgán elnök egyébként csak két Afganisztánban szolgáló amerikai tisztségviselő jelenlétéhez ragaszkodott: az egyik McChrystal tábornok volt, a másik a Pók. A jelenlegi kabuli CIA-főnök még azokból az afganisztáni beavatkozás előtti időkből ismeri Hamid Karzait, amikor az Egyesült Államok még csak kereste a törzsi vezetők szövetségét a tálibok hatalmának megdöntésére.

2001 decemberében, amikor a nehezen áttekinthető afganisztáni harcok közepette egy amerikai tiszt tévedésből parancsot adott annak a helynek a lebombázásra, ahol a leendő elnök más törzsfőkkel tanácskozott, a Pók Karzaira vetette magát és a saját testével védte meg - írja a lap egybehangzó amerikai és afgán visszaemlékezésekre hivatkozva. 2002-ben, amikor az al-Kaida afganisztáni felszámolására indított Anakonda Hadművelet során tűz alá kerültek az abban részt vevő afgán erők, a hírszerzőfőnök  volt az, aki fedezékbe vezette őket. Az epizód tovább erősítette Karzai iránta érzett bizalmát.

A kabuli CIA-főnök a nyolcvanas években egyébként Közép-Amerikában afgán felkelőket képzett ki a szovjetek elleni harcra. A Pók Boszniában és Irakban is szolgált. A Wall Street Journal szerint egyébként Vietnam óta az afganisztáni a CIA legnagyobb szabású művelete. Az országban több száz hírszerző szolgál, akiknek létszámát jelenleg 20-25 százalékkal bővítik. A lap úgy tudja, hogy a dél-ázsiai országban több CIA-ügynök van, mint amennyi Irakban az ottani háború tetőzésekor szolgált.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.