Obama: Nem járjuk újra az iraki utat!

Az Egyesült Államok a líbiai műveletek NATO-parancsnokságával támogató szerepbe kerül - erősítette meg beszédében az amerikai elnök, vitába szállva az őt két oldalról ért bírálatokkal: miért avatkozott egyáltalán be, illetve miért nem Moammer Kadhafi uralmának megdöntése az akció célja?

"Amikor érdekeink és értékeink forognak kockán, felelősség terhel minket, hogy cselekedjünk" - mondta hétfő esti, a Washington melletti Nemzetvédelmi Egyetemen elmondott beszédében Barack Obama. Az amerikai elnököt számos bírálat érte az elmúlt hetekben a líbiai beavatkozás időzítése és mikéntje miatt. Eközben a felmérések szerint ugyan több amerikai támogatja azt, mint amennyi ellenzi, de a válaszadók fele nem látja világosnak a műveletek célját. Obama most először beszélt erről részletesen a közvélemény előtt.

Csaknem félórás felszólalásában, amelyet televízión Amerika és a világ is élőben követhetett, emlékeztetett: Moammer Kadhafi líbiai vezető esélyt kapott az ENSZ Biztonsági Tanácsának a beavatkozásra felhatalmazó határozatát követően, de nem élt ezzel: ártatlan és védtelen civileket ölt le. - (A katonai akció) számtalan emberéletet mentett meg, szörnyűséges mértékű erőszak fenyegetett. Egy mészárlás Bengháziban foltot ejtett volna a világ lelkiismeretén - mondta Obama. Az elnök szerint a nemzetközi koalíció fokozza majd a nyomást a Kadhafi-párti erőkre, de az akciónak továbbra sem célja az észak-afrikai országot 1969 óta uraló ezredes eltávolítása. - Hiba lenne a (külső) erővel végrehajtott rendszerváltás - mondta Obama, emlékeztetve bírálóit a nyolc évig húzódó iraki háború vérveszteségeire, csaknem ezermilliárd dolláros költségére. Világossá tette: nem akarja újra bejárni ezt az utat. Obama úgy vélte, a történelem egyébként sem Kadhafi oldalán áll, és az Egyesült Államok ha nem is katonai, de politikai és diplomáciai eszközökkel dolgozik azon, hogy a líbiaiak kezükbe vehessék sorsuk irányítását.

A multilaterális (többoldalú) diplomáciát, a nemzetközi közösség egyetértésének - amelynek az USA csak egyetlen, bár igen fontos szereplője - az előtérbe helyezését a formálódó "Obama-doktrína" sarokköveiként emlegetik. Az elnök figyelmeztetett: az összeállt nemzetközi koalíción belül törés jönne létre, ha a beavatkozás célja a tripoli rezsim megdöntése lenne, és Amerika - mint Irakban is - felelős lenne a líbiai fejlemények későbbi alakulásáért ebben az esetben.

A beszédre reagálva John McCain republikánus szenátor (és Obama ellenfele a 2008-as elnökválasztáson) elfogadta az elnök indoklását az akció megindítására. Vitatta ugyanakkor, hogy eredményre vezethet a politikai cél (Kadhafi bukása) és a katonai cél (a polgári lakosság védelme) szétválasztása. McCain szerint ha a líbiai vezető helyén maradhat, az ugyanúgy tartósítja csak a válságot, és halogatja a megoldást, mint az 1991-es öbölháború. Ekkor az USA és szövetségesei nem mentek el Szaddám Huszein iraki diktátor megdöntéséig; erre csak a 2003-ban indított háború során került sor.

Obama lelép. „Nem járjuk újra az Iraki utat”
U.S. President Barack Obama leaves the stage after speaking about the conflict in Libya during an address at the National Defense University in Washington March 28, 2011. REUTERS/Jim Young (UNITED STATES - Tags: POLITICS CONFLICT MILITARY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.