Obama: Marshall-segély az „arab tavaszra”

Az amerikai elnök ma esti beszédében vázolja fel új Közel-Kelet-stratégiáját, amelynek sarkalatos eleme az a több milliárd dollár, amelyet a térségbeli és észak-afrikai arab országok demokratizálására adna. Az arab tavasz olyan, mint 1989 volt Kelet-Európában – véli Obama.

Több milliárd dollárral fogja támogatni a Fehér Ház a születőben lévő közel-keleti és észak-afrikai demokráciákat. A segélyek összege vetekszik azzal, amennyit az Egyesült Államok az 1989-es kelet-európai demokratikus változások elősegítésére adott – szivárogtak ki az első részletek Barack Obama ma esti beszédéről, amelyben az amerikai elnök országa új Közel-Kelet-stratégiáját vázolja fel. Egy, a brit Guardiannek nyilatkozó washingtoni tisztviselő szerint Egyiptomnak például másfél milliárd dollárt ígér majd az elnök – azon az egymilliárdon felül, amelyet az ország tartozásából Washington elenged. Kairó a Világbanktól, az IMF-től és más nemzetközi pénzintézetektől további 2-3 milliárd dollárra számíthat.

Obama beszéde az „arab tavaszra”, a Tunéziától Bahreinig az arab országokon végigsöprő forradalmi hangulatra adott reakció, amely az elnöki adminisztrációban állítólag korántsem élvezte minden érintett egyhangú támogatását: állítólag parázs viták folytak arról, az Egyesült Államoknak a nagyvonalú és kétes kimenetelű költekezés helyett nemzetbiztonsági megfontolásokból vajon nem az olajhoz fűződő érdekeit kellene-e inkább védenie.

A beszéd magyar idő szerint délután hangzik majd el, és Obama kitér majd Iránra és Szíriára is: Bashir Asszad szíriai elnök ellen szerdán szankciókat léptettek életbe a tüntetők elleni brutális fellépés miatt. - Ez megfelelő figyelmeztetés kell hogy legyen a damaszkuszi rezsimnek - vélekednek amerikai kormányzati források. Tény azonban, hogy Asszadnak kevés amerikai vagyona volt, így azok befagyasztása nem fogja megroggyantnai a rezsimet.

Mint a Guardian írja, Barack Obama a jövő héten a G8 csúcstalálkozón is arra kéri majd nyugati kollégáit, hogy járuljanak hozzá anyagilag is az "arab tavasz" győzelméhez. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.