Obama: jó Korea, rossz Korea

Barack Obama amerikai elnök dicsérte az amerikai katonákat, akik a koreai háborúban védték a délieket az északiakkal szemben, és elítélte a kommunista phenjani vezetést, amiért egyre inkább elszigeteli az országot a világtól, és nyomorban tartja a népet.

Az Egyesült Államokban csütörtökön ünneplik a veteránok napját. Az elnök, aki az előző nap Indonéziából Dél-Koreába érkezett, ellátogatott egy szöuli amerikai laktanyába, és beszédet mondott a katonák előtt. Ebben kijelentette: Észak-Korea tudja, hogy merre keresse a felvirágzás útját, csak rá kellene lépnie erre az útra. Ehelyett a konfrontáció és provokáció útját választja - mondta az észak-koreai atomfegyverprogramra és arra utalva, hogy Washington szerint Észak-Korea süllyesztette el idén márciusban a Cshonan dél-koreai hadihajót.

Amiatt, hogy a koreai háború végén a frontvonal ugyanott volt, mint annak elején, az itt életüket áldozókra többen azt mondták: meghaltak egy döntetlenért. De ahogy így megnézzük ezt a gyarapodó demokráciát és reményteli polgárait, egy dologban bizonyosak lehettünk: nem döntetlen volt az, hanem győzelem" - jelentette ki az elnök.

A Koreai-félszigeten látszik a legélesebben, mekkora a kontraszt egy nyitott és egy zárt társadalom között, egy olyan dinamikus és növekvő nemzet, mint a dél-koreai és Észak-Korea között, amely inkább kiéhezteti a népét. Észak-Korea továbbra is atomfegyverekre akart szert tenni, de ezzel csak még inkább elszigeteli magát és kevésbé lesz biztonságban. Az Egyesült Államok soha nem fog meginogni abban az elhivatottságában, hogy megvédi Dél-Koreát - szögezte le az elnök.

Ezen kívül Ri Mjong Bak dél-koreai államfővel közös sajtótájékoztatóján Barack Obama csütörtökön figyelmeztette Észak-Koreát, hogy adja tanújelét komolyságának, mielőtt az atomprogramjáról szóló hatoldalú tárgyalások újrakezdődnének. Az amerikai elnök a G20 (a világ 19 legnagyobb gazdaságának és az Európai Uniónak) kétnapos csúcsértekezletére érkezett a dél-koreai fővárosba. Kína, Dél-Korea, Japán, Oroszország és az Egyesült Államok évek óta igyekszik rávenni Észak-Koreát arra, hogy energetikai támogatás fejében lemondjon nukleáris ambícióiról. A tárgyalások Észak-Korea 2006-os és 2009-es kísérleti robbantásai után szakadtak meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.