Obama: Izrael állítsa le a telepbővítéseket

Az amerikai elnök Mahmúd Abbász palesztin államfő oldalán üzent Izraelnek, de "házi feladatot" tárgyalópartnere is kapott. Obama szerint már nincs értelme mesterséges rendezési időrend felállításának.

Alig órákkal azután - magyar idő szerint csütörtökön késő este - fogadta Barack Obama palesztin kollégáját, Mahmúd Abbasz elnököt a Fehér Házban, hogy Izrael hivatalosan is visszautasította a ciszjordániai zsidó telepfejlesztések teljes leállítására vonatkozó amerikai elvárást.

Mahmúd Abbász és Barack Obama a Fehér Ház Ovális Irodájában
Mahmúd Abbász és Barack Obama a Fehér Ház Ovális Irodájában

Mark Regev izraeli kormányszóvivő "az élet normális menetére" hivatkozva a már meglévő zsidó telepeken továbbra is szükségesnek mondta a bővítést. (Ennek egyik háttere, hogy számos telepescsaládban nagy a gyerekszám, a sok esetben vallásos famíliák folyamatosan bővülnek.) Ám Abbasz egyik fő igénye Izraellel szemben, amelyhez most Obama segítségét kérte, éppen a telepek befagyasztása - ráadásul Hillary Clinton amerikai külügyminiszter szerdán világossá tette: a természetes gyarapodás miatt sem lehetnek kivételek az Izraelben Júdea és Szamária néven ismert területeken.

Az amerikai elnök a tárgyalások végeztével, a sajtó előtt is megismételte: a telepekkel le kell állnia Izraelnek. Obama egyúttal a zsidó állam "rendíthetetlen szövetségesének" mondta országát, és megértését fejezte ki, hogy Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőnek - akit múlt hétfőn fogadott Washingtonban - időre van szüksége otthon a telepek ügyében való előrelépéshez. Az elnök azt mondta: bízik benne, hogy előre lehet lépni a közel-keleti béke kérdésében, ha mindkét fél teljesíti a nemzetközi négyes - az USA, az EU, az ENSZ és Oroszország - által előterjesztett, 2003-as útitervben vállalt kötelezettségeit.

Obama úgy vélte: ha Izrael a hosszútávú érdekét és biztonságát tekinti, felismerheti, hogy ezt a kétállami  megoldás szolgálja a legjobban. (Amelyet viszont Netanjahu a múlt héten is vonakodott egyértelműen elfogadni.) Bár Abbasz megerősítette, hogy a palesztin hatóság minden, az útitervben vállalt feladata teljesítésére elkötelezett, Obama "házi feladatként" a ciszjordániai biztonsági helyzet további javítását említette. Ezen kívül arra kérte a Fatah-párti, a Hamász nyomása alatt (is) dolgozó palesztin államfőt: hasson oszorítsa vissza az Izrael-ellenes megnyilvánulásokat az iskolákban és a mecsetekben.
 
Obama azt mondta: nincs értelme mesterséges időrend felállításának a rendezésre, de világossá tette, hogy vesztegetnivaló idő sem áll rendelkezésre. Ennek részben az adja a jelentőségét, hogy palesztin források szerint Abbasz leporolt, és - rövidebb változatban - újra a Fehér Ház elé terjesztett egy korábbi, szaúd-arábiai kezdeményezésű béketervet, és időrendet sürget az izraeli kivonulás végrehajtására is. A palesztin elnök nyilvánosan is felelevenítette e terv azon elemét: amennyiben Izrael véget vet a megszállásnak, elismerésére, a diplomáciai kapcsolatok rendezésére számíthat az arab, illetve az iszlám világ részéről.

Az amerikai elnök a jövő héten a helyszínen folytatja közel-keleti egyeztetéseit. Szerdán Rijádban, másnap pedig Kairóban, Hoszni Mubarak elnök vendégeként tárgyal, aki unokája halála miatt lemondta minapi, washingtoni útját. Korábbi gesztusértékű interjúk, illetve a világi berendezkedésű Törökországban tartott felszólalása után Obama ezúttal Egyiptomban, az arab világ legnépesebb államában mondja el nagy várakozással kísért beszédét is az Egyesült Államok és az iszlám viszonyáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.