Obama: Itt a döntés ideje Szíriáról

Az elnök igennel felelt a CNN-nek arra a kérdésére, hogy Washingtonnak "leszűkült időkeret" áll-e rendelkezésére a Szíriával és Egyiptommal kapcsolatos döntésekre.

Közeleg a potenciálisan döntő amerikai válasz ideje a szíriai kormány állítólagos atrocitásaival és az egyiptomi hadsereg erőszakos fellépésével kapcsolatban - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök a CNN hírtelevíziónak adott, helyi idő szerint péntek reggel sugárzott interjújában.

A The New York Times pénteki közlése szerint az amerikai külügyminisztérium, a Pentagon és a hírszerző szolgálatok vezetői csütörtökön három és fél órán át tanácskoztak a Fehér Házban arról, hogyan reagáljon az Egyesült Államok az állítólagos szíriai vegyifegyver-támadásra - a felvetett lehetőségek sora a szárnyasrakéta-csapásoktól a hosszan tartó légi hadműveletig terjedt -, de nem jutottak dűlőre. A lap szerint a szíriai felkelők még mindig nem jutottak amerikai fegyverekhez. Az elnök a CNN-nek adott interjújában igennel felelt arra a kérdésére, hogy vajon most Washingtonnak "leszűkült időkeret" áll-e rendelkezésére a Szíriával és Egyiptommal kapcsolatos döntésekre. "Stratégiailag kell átgondolnunk, hogy mi szolgálja majd a hosszú távú nemzeti érdekeinket" - mondta Obama a csütörtök este rögzített interjúban.

Szíriával kapcsolatban az alapvető nemzeti érdeket a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozásában és Amerika térségbeli bázisainak és szövetségeseinek megvédésében nevezte meg. Egyúttal óvott attól, hogy az Egyesült Államok nehéz helyzetekbe, drága intervenciókba süllyedjen bele, amelyek csak ellenérzést szülnek a régióban. "Ha az Egyesült Államok ENSZ-felhatalmazás és konkrétan felmutatható bizonyítékok nélkül hatol be és támad, akkor kérdések merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy ezt a nemzetközi jog támogatja-e" - mondta Barack Obama. Az elnök elmondta, hogy az Egyesült Államok az adatgyűjtés fázisában van a Damaszkusz közelében a szíriai kormány által állítólag elkövetett, sok áldozatot követelő vegyifegyver-támadással kapcsolatban. Szavai szerint az eddig látottak arra utalnak, hogy  "súlyos aggodalomra okot adó, jelentős esemény" történt.

Az elnök szerint a költségek is számítanak

Obama szerint az Egyesült Államok hatékonyabb fellépésre akarja sarkallni az ENSZ-t és felszólítja a szíriai kormányt, hogy az állítólagos támadással kapcsolatban engedje a helyszínen vizsgálódni a világszervezet szakértőit, de nem számít együttműködésre Damaszkusz részéről. Az elnök utalt arra, hogy Washingtonnak szem előtt kell tartania az esetleges katonai akció költségeit, miközben a nemzetközi keretek között Bassár el-Aszad szíriai elnök elmozdítását próbálja elérni.
  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.