Obama: golf válságidőben

Ha tél, akkor Hawaii, ha nyár, akkor viszont a Martha’s Vineyard üdülősziget Massachusetts partjainál – legalábbis, ami Amerika első családjának szokásos évi vakációját illeti. Ám az idén még saját politikai oldaláról is bírálatok érték Barack Obamát, amiért az elnök a nehéz gazdasági helyzetben is a heti ötvenezer dollárért (9,3 millió Ft) bérelhető, golf-, és kosárlabdapályát is magába foglaló birtokot választotta.

Ráadásul látványos kontrasztot teremtve e heti, középnyugati buszos útjához képest. Ez utóbbin ugyanis olyan átlag-amerikaikkal ráz kezet sorozatban, akik több mint egy évig élnek a luxuslak heti bérleti díjából. Már, ha egyáltalán van munkájuk: tizenötmillió amerikai vár állásra.
– Nem ez a legmegfelelőbb idő a „csodálatos elszigeteltségre” a gazdagok és a hírességek között - figyelmeztet egy liberális publicista a The Washington Post hasábjain. Obamáékat ilyenkor barátaik is meglátogatják; őket a vendégházakban szállásolják el. Ezeket a nyaralásokat ugyan nem az adófizetők állják, de a tetemes pluszköltséget, a biztonságiak „munkaüdülését”, a sziget őrzését igen. Egyes republikánusok, mint a 2012-es elnökjelölti versengésből épp kiszállt Tim Pawlenty szerint Obamának le kellene fújnia az egészet, össze kellene hívnia a szabadságolt kongresszust, és újra a dossziékba kellene temetkeznie az Ovális irodában.

Obama egy női ifjúsági röplabdacsapattal Iowában. Éles kontraszt
U.S. President Barack Obama meets members of the girls junior volleyball team at Maquoketa High School, Iowa, August 16, 2011. Obama is on a Midwest bus trip through Minnesota, Iowa and Illinois. REUTERS/Jason Reed (UNITED STATES - Tags: POLITICS EDUCATION)

– Az elnökség utazik. Állandó kapcsolatban marad az ügyekkel – tromfolt a Fehér Ház szóvivője, elmagyarázva: Obama ugyanúgy megkapja a napi felkészítést, tájékoztatást, mintha Washingtonban lenne.

Történészek az ügy kapcsán rámutatnak: az elnöki vakáció jogosságának vitatása egyidős az Egyesült Államokkal. 1799-ben például John Adams elnök egyenesen az év több hónapját töltötte pennsylvaniai otthonában, ami máig szóló rekord – emlékeztet a Post. A modern időkben is se szeri, se száma az eseteknek, amikor válsághelyzetekben dilemmát okozott a nyaralás. George W. Bush például nyolcéves hivatali idejéből másfelet (!) töltött texasi ranchán, így nem csoda, hogy pihenés közben érte a hír: az al-Kaida terrorszervezet támadásra készül az USA ellen. Az eredmény ismert, a terrorista csapás egy hónappal később, 2001. szeptember 11-én be is következett.
Obama előtt intő példa lehet, hogy Bill Clinton, aki szintén minden nyarat Martha’s Vineyardon töltött, az újraválasztás érdekében egyszer kivételt tett. Megfogadta a tanácsot: egyszer és utoljára inkább az egyszerűségével megragadó Wyomingban kempingezett. Ez olyan, mint az átlagember nyaralása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.