Obama: Egyedül nem megy!

Az Egyesült Államok készen áll rá, hogy új fejezetet nyisson a nemzetközi kapcsolatokban - mondta az ENSZ közgyűlésén elmondott szűzbeszédében, a Bush-éra után érezhetően más hangot megütve az amerikai elnök. New Yorkban tiltakoztak az Obama után felszólaló líbiai vezető, illetve az iráni elnök jelenléte ellen.

Mindazok, akik ostorozták Amerikát, amiért egyedül lépett fel a világban, nem állhat-nak most tétlenül és arra várva: Amerika egyedül megoldja a világ problémáit. . A kap-csolatok új korát keressük a világgal, szavakban és tettekben. . Itt az idő mindannyiunk számára, hogy közösen vállaljuk a felelősséget azért: globális válasz szülessék a globális kihivásokra.

Ha őszinték vagyunk önmagunkhoz, el kell ismernünk: nem vállaltuk eléggé ezt a fe-lelősséget - mondta szerdán Barack Obama, az ENSZ közgyűlése előtt elmondott szűzbe-szédében. Az amerikai elnök előző nap, a Ban Ki-Mun ENSZ-főtitkár által tető alá hozott klímacsúcs kapcsán is úgy vélte: "nem lehetnek illúzióink, hogy az út legnehezebb része még előttünk van" - mármint a decemberre várt (és sokak szerint inkább óhajtott) új ég-hajlatvédelmi egyezményig.

Obama világossá tette: nem fog bocsánatot kérni amiatt, hogy az amerikai érdekeket védelmezi, de szerinte eljött az ideje a "kölcsönös érdekeken és tiszteleten" alapuló vi-lágpolitikának. Szavai szerint az USA korábbi egyoldalú politizálása szinte reflexszerű Amerika-ellenességet váltott ki, és túlságosan gyakran szolgált ürügyként a cselekvés hi-ányára. Felsorolta, hogy az elmúlt nyolc hónapban milyen lépéseket tett a világ sérelmei-nek orvoslására: betiltotta a kínzást, elrendelte a guantánamói fogolytábor bezárását, és "mindenkivel együttműködve" győzi le az al-Kaidát.

- Minden országnak vannak jogai, de kötelezettségei is. Ennek kell lennie a nemzetközi kapcsolatok vezérelvének - fogalmazott. Obama az ENSZ-ben megszokott hasonló beszé-dekhez képest meglehetősen konkrétan beszélt céljai ról. Igy a közel-keleti béketervről, az izraeliek és a palesztinok "házi feladatairól", illetve az atomfegyverek terjedésének megakadályozásáról. - Nem egyes országok kipécézéséről van szó - mondta, de utalva rá: Észak-Korea és Irán viszi a világot csúszós útra. Mindamellett, amennyiben teljesítik kö-telezettségeiket, kitartunk a diplomácia mellett - ígérte Obama.

Miközben az amerikai elnököt üdvrivalgás fogadta az ENSZ New York-i székházánál, tiltakozók csoportja gyűlt össze Moamer el-Kadhafi jelenléte ellen - szimpatizánsai vi-szont ellentüntetést tartottak ugyanott. A világszervezetben szintén most először felszó-laló líbiai vezető pár hete ünnepelte hatalomra jutásának 40. évfordulóját - a tüntetők pe-dig épp ezt a táblát tartották a magasba: "A demokrácia vége: 9/1/1969." New York egy elővárosában tüntettek az ezredes hagyományos beduin sátrának felállítása ellen is - itt sokan élnek az 1988-as Lockerbie-merénylet csaknem 200 amerikai áldozatának hozzá-tartozói közül.

Az elmúlt hetekben felbőszitette őket, hogy azt látták: Tripoliban hősként fogadták a Skóciából könyörületesség i okokból hazaengedett merénylőt. Ugyancsak tiltakozások zajlanak a világvárosban Mahmud Ahmadinezsád iráni elnökkel szemben, aki a nap fo-lyamán később szólal fel az ENSZ-ben. Várhatóan megismétli, amit előző nap Obamának üzent egy interjúban: Amerika ne fenyegetést, hanem potenciális barátot lásson országá-ban. Egyben leszögezi majd a kétséges körülmények között újraválasztott, és az ellen-tüntetőkkel szemben otthon fellépő elnök: Irán készen áll ugyan rá, hogy szabad és nyilt vitát folytasson a P5+1 csoporttal (a Biztonsági Tanács állandó tagjaival, valamint Néme-tországgal) nukleáris kérdésekben, saját atomprogramjáról viszont nem tárgyal - azt ugyanis békés célúnak nevezi, és elidegeníthetetlen jogának tartja.

Kadhafi az ENSZ működését ostorozta

Obama után elmondott beszédében Kadhafi elsősorban az ENSZ működését ostorozta. Szavai szerint a Biztonsági Tanács öt állandó tagjának vétójoga ellentétes a világszerve-zet alapokmányának preambulumával és a tagállamok egyenlőségével. A közgyűlés így olyan - állította a libiai vezető - mint a londoni Hyde Parkban a beszélők sarka, azaz min-denki szabadon elmondhatja, mit gondol - de ennek semmi következménye nincs. - Senki nem hajtja végre a döntéseinket. Elmondunk (itt) egy beszédet, majd hazamegyünk - fo-galmazott. A fejlődő világ képviselőinek szimpátiáját kereső Kadhafi azt nevezte terro-rizmusnak, hogy a BT-t a "szuperhatalmak", az "atomhatalmak" uralják.

Barack Obama az ENSZ közgyűlés 64.ülésszakán
U.S. President Barack Obama addresses the 64th United Nations General Assembly at the U.N. headquarters in New York, September 23, 2009. REUTERS/Ray Stubblebine (UNITED STATES POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.