Obama: Az idő sem enyhíti a fájdalmat

Amerika a szeptember 11-i terrortámadások nyolcadik évfordulójára emlékezett, miközben Washingtonban a parti őrség - komoly riadalmat keltve - "lövéseket adott le" egy, a védett övezetbe behatoló hajóra.

Nem az eső, hanem a könnyek (számítanak) - mondta az egykori New York-i ikertornyok helyén, a szakadó égi áldásban álló egyik megemlékező, miközben hozzátartozók és önkéntesek a terrortámadások 2752 áldozatának nevét olvasták fel.

Amerika pénteken immár hetedszer emlékezett a 2001. szeptember 11-i, a világot is megváltoztató attaksorozatra. - Hiába változnak az évszakok, nem enyhül annak a napnak a fájdalma és vesztesége - fogalmazott a Pentagonnál Barack Obama, aki elnöki minőségében először vett részt, és helyezett el koszorút a megemlékezésen. A védelmi minisztériumnál 184 áldozatot követelt az egyik eltérített és becsapódott repülőgép; ma egy-egy pad jelképezi őket az emlékparkban.

Az elnök - az ország most is folytatott háborúira utalva - felszólított az amerikaiak elszántságának megújítására "azokkal szemben, akik elkövették e barbár tettet, és továbbra is összeesküdnek ellenünk." Előző napi közleményében Obama a mostanában széles körben vitatott afganisztáni stratégiát is a szeptember 11-i merénylők elszámoltatásának részeként mutatta be.

- Mindannyian New York-iak vagyunk - áll üzenete a metropolisban megjelenő Daily News címlapján. A támadások harmadik helyszínén, Pennsylvania államban, ahol negyvenen haltak meg szeptember 11-én, Colin Powell volt külügyminiszter volt a vezető szónok pénteken. A Fehér Házon félárbócra engedték a zászlót.

9/11 - ahogy Amerikában emlegetik - továbbra is igen kényes kérdés. A nagy tévécsatornák közül csak egy ismételte meg a gépek a Világkereskedelmi Központba való becsapódásának képeit.

Washingtonban komoly riadalmat keltett, hogy a Potomac folyón - amely felett a Fehér Házból a Pentagonhoz tartó elnöknek is át kellett haladnia - a parti őrség lövések sorozatát adta le egy hajóra, amely behatolt a lezárt övezetbe. Mint kiderült, egyszerű gyakorlatról volt szó - a lövések tényét később nem is erősítették meg -, de rejtély, ki engedélyezhetett ilyesmit épp ezen a napon, és miért nem egyeztetett róla.

Elképzelhető, hogy fejek hullanak ugyanúgy, mint amikor nemrég New York-ban az Air Force One, az elnöki gép - amúgy ráadásul felesleges - üres PR-repülése keltett pánikot. Michael Bloomberg, a nagyváros polgármestere e hét keddje előtt is hosszasan előre nyugtatgatta a New York-iakat, ugyanis a metropolis 400. születésnapja alkalmából ágyúlövéseket is leadtak.

 

Barack Obama zuhogó esőben a Pentagon dolgozóival és a szeptember 11-i terrortámadás áldozatainak hozzátartozóival
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.