Obama: Amerikának hamarosan női elnöke lesz

Barack Obama büszke a sokat bírált egészségügyi reformra, a first lady szerint kisebbik lányuk még nem elég nagy a Facebook használatához - derül ki egy interjúból.

A kettős interjút helyi idő szerint csak pénteken késő este vetíti majd az ABC, s a televízió által nyilvánosságra hozott részletekből nem derült ki, hogy egykori külügyminiszterére, Hillary Clintonra gondolt-e. "Van néhány nagyszerű közalkalmazott szerte ebben az országban, és nem kétséges, hogy valamikor nagyon hamarosan női elnökünk lesz" - mondta a kiszivárogtatott részletek szerint az elnök.

"Nagyon biztos vagyok benne, hogy jó munkát fog végezni" - tette hozzá. Egyértelművé tette azonban, hogy nem a feleségére gondolt a tisztséggel kapcsolatban. Amikor az őt interjúvoló ismert televíziós újságíró, Barbara Walters megkérdezte tőle, hogy a felesége, a nála sokkal népszerűbb Michelle jobb elnök lenne-e nála, Barack Obama így válaszolt: "Ez egyszerű kérdés, de ő elég okos ahhoz, hogy tudja: nem akar keresztülmenni ezen a folyamaton." A first lady elismerte, hogy nagyobb népszerűsége ellenére néha őt is ki szokták fütyülni, de szavai szerint ez is "a munkához tartozik".

Hillary Clinton volt külügyminiszter és New York-i exszenátor hivatalosan nem jelentette be, hogy indulni kívánna a 2016-os elnökválasztáson, de a közvélemény-kutatások szerint jelenleg neki lenne a legjobb esélye arra, hogy elnyerje a Demokrata Párt hivatalos jelöltségét. A Quinnipac Egyetem november 13-án közzétett felmérése szerint Clinton támogatottsága holtversenyben áll Chris Christiével, New Jersey állam republikánus kormányzójáéval.

Az elnök elmondta, hogy büszke az általa bevezetett, sokat bírált egészségügyi reformra, s annak bevezetési nehézségeivel kapcsolatban hangot adott meggyőződésének, hogy erről a mélypontról "már csak felfelé" lehet haladni. Nem tulajdonított különösebb jelentőséget annak, hogy a közvélemény-kutatások szerint többségbe kerültek azok, akik szerint nem szavatartó, és emlékeztetett rá, hogy éppen azért választották újra, mert a többség szerint megtartja ígéreteit.

John F. Kennedy elnök meggyilkolásának 50. évfordulójával kapcsolatban azt mondta, nem aggasztja a személyes biztonsága, s hozzátette, hogy az elnök biztonságáért felelős Secret Service sokat fejlődött azóta, és "fantasztikus" munkát végez.

Obama szerint egyébként alapvetően a kisebbik lányuktól, Sashától függ majd, hogy hol fognak élni 2017-től, vagyis a második elnöki ciklus lejárta után. Az elnök idősebbik gyermeke, Malia akkor már egyetemista lesz, de húga még csak a középiskola második osztályába fog járni Washingtonban.

Barack Obama ezzel összefüggésben utalást tett arra, hogy a családja sok áldozatot hozott az ő politikai karrierje érdekében, így nem kizárt, hogy cserében exelnökként is a fővárosban marad. Ritkán fordul elő, hogy a Fehér Ház volt lakói a fővárosban maradnak. Az exelnökök általában magas honoráriumokért elmondott beszédekkel egészítik ki a nyugdíjukat és egyéb járadékaikat. Washingtonban tipikusan a volt képviselők maradnak, akik lobbistaként próbálják meg kamatoztatni politikai kapcsolataikat.

Michelle Obama egyebek között arról nyilatkozott, hogy nem szokta megmondani a férjének, mit tegyen, mert annak elegendő tanácsadója van, sőt igyekszik tartózkodni attól, hogy súgjon neki. A first lady elmondta, hogy a család próbálja privát menedékként kezelni a Fehér Ház második szintjén lévő rezidenciáját, különösen akkor, amikor a lányok is otthon vannak.

A 12 éves Sasha és 15 esztendős Malia szívesen mesél arról, hogy napközben mi történt vele, a nagyobbik lány például arról is, hogy randizgatni szokott. A first lady arról is beszélt, hogy Malia egyes barátnőit nemegyszer ott alvásos vendégségbe, pizsamapartikra hívja meg a Fehér Ház harmadik szintjére.

Michelle Obama elmondta, hogy igyekszik távol tartani a lányokat a média érdeklődésétől. Arról is szólt, hogy szerinte Sasha még nem elég nagy a Facebook használatához, és Maliának is csak korlátozott hozzáférést engedélyez a közösségi portál használatához. A kettős interjú szerint a first lady a férjével együtt megpróbálja oltalmazni a lányokat, de egyúttal igyekszik "normális" életet biztosítani nekik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.