Obama szerint Amerika megtámadja Iránt, ha kell

Egy támadás lehetővé tenné Irán számára, hogy az „áldozat" szerepét játssza el a nukleáris válságban, de ha Teherán nem hagy fel az atomfegyverhez jutás programjával, Amerika akcióba léphet.

Erről Barack Obama az Atlantic Monthly magazinnak adott, pénteken megjelent interjújában beszélt.

Az eddigi legkeményebb hangú nyilatkozatában, amely három nappal az előtt jelent meg, hogy a Fehér Házban fogadja Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, az amerikai elnök figyelmeztette Izraelt és Iránt: vegyék komolyan azt a figyelmeztetést, hogy az Egyesült Államok esetleg akcióba lép az iráni nukleáris létesítmények ellen.

„Úgy gondolom, az izraeli kormány elismeri, hogy az Egyesült Államok elnökeként nem blöffölök” – hangsúlyozta Obama. „Mind az iráni, mind az izraeli kormány elismeri, hogy amikor az Egyesült Államok kijelenti: elfogadhatatlan, hogy Iránnak nukleáris fegyvere legyen, akkor komolyan gondoljuk, amit mondunk" – fűzte hozzá.

Az amerikai elnök hétfőn fogadja Washingtonban Netanjahut, aki pénteken Kanadába érkezett. Az izraeli kormányfő a héten kijelentette, hogy az iráni nukleáris program a csúcstalálkozó középpontjában áll majd. Netanjahu jelezte, hogy kormánya minden opcióra készen áll Iránnal kapcsolatban, de Obama a pénteken megjelentetett interjújában figyelmeztetett az idő előtti fellépés lehetséges következményeire. „Egy olyan időben, amikor nincs nagy rokonszenv Irán iránt és amikor az egyetlen valódi szövetségese (Szíria) a ring köteleinek feszül, akarunk-e olyan zavart, amelyben Irán áldozatnak tudná beállítani magát?" – tette fel a kérdést az amerikai elnök. Obama rámutatott: az Egyesült Államokat akkor is fontos nemzetbiztonsági érdek fűzné ahhoz, hogy megakadályozza Irán nukleáris fegyverhez jutását, ha Izrael nem lenne az iráni harag különleges célpontja.

Obama kitért arra a súlyos veszélyre is, amit az okozna, ha az iráni nukleáris fegyver terroristák kezébe kerülne, és figyelmeztetett a nukleáris fegyverkezési verseny veszélyére „a világ legkevésbé stabil régiójában". Mint mondta, az atomfegyver tovább bátorítaná Teheránt a terrortámadásokat végrehajtó szövetségesei támogatására és védelmezésére, mert kevésbé tartana a megtorlástól.

Az amerikai elnököt és a demokrata adminisztrációt kényelmetlenül érintené, ha Izrael úgy dönt, hogy egyoldalú támadást indít az iráni atomlétesítmények ellen, hiszen ez inkább a leendő republikánus jelöltnek kedvezne a novemberi elnökválasztáson. A Leon Panetta védelmi miniszter által is hangoztatott amerikai gyanú szerint Izreal akár már tavasszal odavághat Iránnak.

A New York Times honlapján csütörtökön az izraeli katonai hírszerzés egyik korábbi főnöke, Amosz Jadlin arról írt, hogy a zsidó országnak kőkemény biztosítékokra van szüksége, hogy ha Izrael tartózkodik a cselekvéstől, akkor szükséghelyzetben az amerikaiak maguk akadályozzák meg az iráni nukleáris hatalom létrejöttét. Ez többé-kevésbé azt jelenti, hogy Izrael biztonsága amerikai kézbe kerül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.