Obama: „már túl sokszor átéltük ezt”

Barack Obama amerikai elnök könnyek között állt ki a sajtó elé a pénteki newtowni iskolai mészárlás után. Felszólított mindenkit, hogy „figyelmen kívül hagyva a politikát” lépéseket kell tenni, és a hasonló tragédiákat meg kell előzni.

Barack Obama ritkán nyilvánul meg olyan érzelmesen, mint ahogy azt pénteken tette: könnyek között beszélt a newtowni iskolai mészárlásról. – Ebben az országban már túlságosan sokszor átéltük ezt – mondta az amerikai elnök újságíróknak a Fehér Házban a 26, köztük 20 gyerekáldozatot követelő iskolai lövöldözésről. – Akár egy newtowni általános iskoláról van szó, akár egy templomról Wisconsinban, akár egy moziról Aurorában vagy egy chicagói utcasarokról, ezek a mi szomszédaink, a mi gyerekeink – mondta Obama, akit nagyon gyakran kritizálnak, amiért nem hajlandó szigorítani a fegyvertartásról szóló törvényen.

– Hogy megelőzzük a hasonló tragédiákat, össze kell ülnünk, és jelentős lépéseket kell tennünk, figyelmen kívül hagyva a politikát – mondta Obama, de azt nem részletezte, hogy mire vonatkoznak ezek az intézkedések. Az elnök elsősorban a személyes tragédiáról és fájdalomról beszélt, amit ő és a nemzet érez. Obama arra emlékeztetett, hogy az áldozatok többsége 5 és 10 év közötti „gyönyörű kisgyerek volt, akik előtt még ott állt az egész élet.” Kijelentette, valószínűleg nincs olyan szülő Amerikában, aki nem azt óriási bánatot érezné, mint ő.

Az elnök beszédében azokat az áldozatul esett nevelőket is megemlítette, akik „egész életüket arra áldozták, hogy segítsenek a gyerekeknek megvalósítani álmaikat.” „A szívünk összetört”, mondta az elnök, „a családok miatt, akik elvesztették a szeretteiket, de azok miatt a gyerekek miatt is, akik ugyan túlélték, de az ártatlanságuktól túl korán megfosztották őket.”

Az elnök arra kért mindenkit, hogy segítsenek ennek a „megsebzett közösségnek” mindenben, amiben csak tudnak. –Semmi sem töltheti ki egy elvesztett gyerek hiányát, de kezet tudunk nyújtani azoknak, akiknek szüksége van rá. Emlékeztetve őket arra, hogy ott vagyunk nekik, imádkozunk értük, hogy a szeretet, amit azok iránt, akiket elvesztettek, nemcsak az ő, hanem a mi emlékezetünkben is tovább él.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.