Lemajmozták Obamát

„Obama vakmerő, mint egy majom a dzsungelben” – esett neki Észak-Korea az amerikai elnöknek Az interjú című vígjáték miatt.
Az idézett fordulattal az észak-koreai Nemzeti Védelmi Bizottság állt elő. A Kim Dzsong Un által vezetett testület úgy fogalmazott, az amerikai elnök áll a mögött, hogy mégis bemutatták a phenjani vezető megöléséről szóló „becstelen és reakciós" filmet. A bizottsági közlemény – amelyet a KCNA hírügynökség repített világgá – ezen túlmenően azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy ő felelős az internet pár nappal ezelőtti megbénításáért a kommunista országban.

Korábban Az interjú forgalmazója, a Sony Pictures egy hatalmas hackertámadás miatt visszavonta a Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor elleni merényletről szóló film bemutatását, de azután, hogy ezért rengeteg kritikát kapott, a vígjátékot az eredeti terveknek megfelelően karácsonykor, december 25-én korlátozottan, de bemutatták. Csütörtök óta többek között a New York-i Cinema Village-ben is vászonra került a film, egy nappal korábban pedig a YouTube-on és az interneten máshol is elérhetővé tették.

„A becstelen és reakciós film sérti az Észak-Koreai legfelsőbb vezetés méltóságát és a terrorizmust szítja" – áll az észak-koreai Nemzeti Védelmi Bizottság szombaton közzétett nyilatkozatában, ami hozzáteszi, hogy Obama bűne, amiért az amerikai mozik „megzsarolásával" rákényszerítette a Sony Picturest a film „válogatás nélküli" terjesztésére. A stúdiót szerény számítások szerint ötszázmillió dolláros kár érte a hackertámadás miatt, amely után a munkatársainak a személyes adatai és több, még be sem mutatott film kópiája is kiszivárgott.

Az Egyesült Államok Észak-Koreát tette felelőssé az akcióért, amire válaszul a szombati phenjani közlemény Washingtont vádolta meg a távol-keleti ország internetes rendszerének néhány nappal ezelőtti megbénításával.

Az interjú körüli hatalmas felhajtás egyébként megtérülni látszik, a film két nap alatt már egymillió dollárt hozott a Sony Picturesnek. Igaz, ez gyorsan el is mehet arra a perre, amelyet egy dél-koreai énekesnő, Jun Mi Re indított a stúdió ellen az egyik dalának szerinte jogosulatlan felhasználása miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.