Obama után Madrid ellen indít háborút Maduro

„A spanyol Cortes (parlament) az anyjáról, ne Venezueláról mondjon véleményt" – így reagált Nicolás Maduro elnök arra, hogy a madridi törvényhozók felszólították a dél-amerikai ország vezetését a bebörtönzött politikai foglyok szabadon bocsátására.

Az Hugo Chávez halálát követően a hatalmat immár két éve gyakorló Nicolás Maduro elnök kedd esti televíziós beszédében a spanyol politikai elit ellen intézett kirohanást. Rasszistának nevezte Mariano Rajoy néppárti kormányfőt, aki szerinte a Venezuela elleni manőverek hátterében áll. Lehordta a madridi képviselőház tagjait is, akik állásfoglalásukban személy szerint Madurót tették felelőssé a demokrácia megsértéséért, az ellenzéki politikai vezetők bebörtönzéséért.

Maduro nem konkretizált válaszlépéseket helyezett kilátásba, hogy egész Spanyolország megtudja, Venezuelát tisztelni kell. Felidézte, hogy a chavezista forradalom nevét éppen attól a Simón Bolivártól vette, aki egykor kikergette a spanyol hódítókat. Mint mondta, szívesen bejárná Spanyolországot, hogy a lakosok előtt leplezze le a korrupt és rasszista oligarchiát, amely úgymond retteg a bolivári forradalom hatásától.

A madridi külügyminisztériumba szerdán berendelték Venezuela nagykövetét, hogy tiltakozzanak Maduro kijelentései ellen – közölte az ABC napilap.

A madridi politikai elit ellen meghirdetett harcot megelőzően Maduro hasonló belpolitikai célú offenzívát indított Barack Obama amerikai elnök ellen. Washington ugyanis márciusban szankciókat léptetett életbe hét venezuelai tisztségviselő ellen az emberi jogok megsértése, a tüntetők elleni erőszak és ellenzéki politikusok bebörtönzése miatt. Venezuelában aláírásgyűjtési kampányba kezdtek, követelve, hogy az USA vonja vissza a rendelkezést, s tartsa tiszteletben a dél-amerikai ország szuverenitását. Számos baloldali latin-amerikai ország szolidaritásáról biztosította Maduro-rendszerét.

Obama a múlt hétvégi panamavárosi Amerikák-csúcsot megelőzően diplomatikusan visszavonta, hogy Venezuela fenyegetést jelentene az Egyesült Államok biztonságára, de a hét funkcionáriussal szembeni szankciók érvényben maradtak. Majd Obama „véletlenül" a csúcstalálkozó folyosóján szóba is elegyedett, mintegy tíz percig tolmács segítségével Maduróval, aki utólag ezt fontos fejleménynek minősítette abban a reményben, hogy a két ország között egyenjogú tárgyalások kezdődhetnek a vitás kérdésekről.

Panamavárosban egyébként Maduróval kapcsolatos furcsa fejlemények is történtek. A La Prensa helyi lap egy videót tett közzé, amelyen a caracasi delegációnak helyt adó szállodából kellő biztonsági kísérettel kilépett Maduro és felesége, Cilia Flores, pontosabban a dublőreik. Alighanem a sajtó megtévesztésére történt ez a maga nemében példátlan eset.

Innentől valójában krimire utaló kommentárok is születtek. A napokban vált ugyanis ismertté, hogy lelépett a Venezuela panamai követségén dolgozó hírszerzési ügynök, Edgar Hernández, aki leleplezte a bolivári titkosszolgálat állítólagos kamu gyilkossági kisérletének tervét Maduro ellen éppen az Amerikák-csúcs idején. A testőrség persze megmentette volna az elnököt.

Ez lett volna hivatott bizonyítani, hogy az északi imperializmus és cinkosai milyen módszereket vetnek be a venezuelai forradalom vezetése ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.