Obama újra nekifut Guantánamo bezárásának

Az amerikai kormány azt tervezi, hogy külföldre viteti a szállításra alkalmas rabokat a Kuba szigetén található guantánamói amerikai haditengerészeti támaszponton terroristagyanús őrizetesek számára létesített börtönből – közölte Barack Obama amerikai elnök kedden Washingtonban.
A Pentagon kedden terjeszti a börtöntábor bezárására vonatkozó tervet a kongresszus elé, amely 2011-ben tiltotta meg az ottani rabok Egyesült Államokba szállítását.

A legveszélyesebbnek ítélt guantánamói rabokat az Egyesült Államokban, a legszigorúbb biztonsági fokozatú büntetés-végrehajtási intézményekben őrzik majd tovább az elnök által ismertetett elképzelés szerint.

Obama leszögezte, a hadműveleti területen kívül elfogott, terrorizmussal gyanúsított személyek esetében az amerikai kormány előnyben kívánja részesíteni a hatékonyabban és olcsóbban működő szövetségi polgári bíróságokat a katonai törvényszékekkel szemben, amelyek a 2001. szeptember 11-i terrortámadások óta eltelt csaknem másfél évtized alatt egyetlen guantánamói fogvatartottat sem voltak képesek elítélni.

A börtöntábor bezárása Obama régi ígérete. Már az első elnökválasztási kampányában, 2008-ban is beszélt róla.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.