Obama támogatja Sziszit

Barack Obama amerikai elnök felhívta Abdel-Fattáh el-Sziszi egyiptomi államfőt, és megerősítette elkötelezettségét az amerikai-egyiptomi stratégiai partnerség mellett – közölte kedden a Fehér Ház.
Sziszit vasárnap, csaknem egy évvel Mohamed Murszi kormányának megdöntését követően iktatták be hivatalába. A fordulatot az amerikai kormány nem minősítette puccsnak, mert ebben az esetben le kellett volna állítania az Egyiptomnak nyújtott segélyeket.

Obama gratulált Sziszinek a megválasztásához és kifejezte elkötelezettségét amellett, hogy együttműködjön a két ország közös érdekeinek előremozdításában.

Az amerikai elnök megismételte, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatja az egyiptomi nép politikai, gazdasági és társadalmi törekvéseit, és tiszteletben tartja annak egyetemes jogait.

Barack Obama ugyancsak kedden nyilatkozatban köszöntötte Reuven Rivlin megválasztott izraeli elnököt és fejezte ki nagyrabecsülését Simon Peresz leköszönő államfő előtt, akit júniusban fogadni fog Washingtonban, amikor a veterán politikus átveszi a kongresszusi aranyérmet.

A nap folyamán korábban Jen Psaki amerikai külügyi szóvivő gratulált Rivlinnek az elnökké választásához, de nem kívánta kommentálni, hogy a politikus a zsidó települések kiterjesztésének híve Ciszjordániában, és hogy nem támogatja a palesztin állam létrehozását, helyette izraeli állampolgárságot adna a palesztinoknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.